79 godina od bitke na Kadinjači

Autor: uzice.rs
30. Novembar 2020
79 godina od bitke na Kadinjači

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Grada Užica i Narodnog muzeja Užice juče, 29. novembra 2020. godine obeležena je 79. godišnjica bitke na Kadinjači, u kojoj su tri čete Radničkog bataljona zajedno sa Posavcima i Orašanima pružile snažan otpor daleko brojnijoj i bolje opremljenoj nemačkoj vojsci sa zadatkom da se odbrani odstupnica Vrhovnom štabu NOPOJ-a, partizanskim odredima i partizanskoj bolnici koji su se povlačili iz Užica ka Sandžaku.

U čast poginulih boraca sveštenstvo užičke crkve služilo je parastos, a zatim su delegacije Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Grada Užica, opštine Sevojno, SUBNOR-a Srbije, položili vence na spomen-piramidu, ispod koje se nalaze posmrtni ostaci većine boraca izginulih na Kadinjači.

Prisutnima su se obratili gradonačelnica Grada Užica Jelena Raković Radivojević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predstavnik SUBNOR-a general Vidosav Kovačević.

Vence su položile delegacije: Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i vojske Republike Srbije, Grada Užica, gradske Opštine Sevojno, SUBNOR-a Srbije, potomaka poginulih ratnika, SUBNOR-a Grada Užica, SUBNOR-a Beograda, SUBNOR-a Bajine Bašte, Šeste ličke divizije, Gradskog odbora SPS-a, Udruženja boraca Sevojno, SUBNOR-a Velike Plane…