U Domu za stare na Zabučju obeležen Međunarodni dan starijih osoba

Autor: uzice.rs
01. Oktobar 2024
U Domu za stare na Zabučju obeležen Međunarodni dan starijih osoba

1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba, bio je povod da se u Domu za stare na Zabučju promoviše projekat “Knjiga kao lek”, koju relizuju Udruženje penzionera i Narodna biblioteka Užice u saradnji sa učenicima Ekonomske i Muzičke škole. Pored stanara doma i gostiju, prigodnom programu, koji je priredio Centar za socijalni rad Užice prisustvovali su Rajko Radosavljević zamenik gradonačelnice Užica i Slobodan Grbić član Gradskog veća.

“Uz čestitke povodom Međunarodnog dana starijih, Rajko Radosavljević zamenik gradonačelnice Užica stanarima doma, ali i svim starijim sugrađanima poželeo je dobro zdravlje.

“Kažu da je dugovečnost blagoslov, a starost doba mudrosti i sigurni smo da je tako. Vaša mudrost, životno i radno iskustvo, zajedno sa mladošću i njihovim idejama i inicijativama, sigurno će doprineti daljem razvoju ove zemlje i našeg grada. Nedavno smo, kao što znate, uz podršku privrednika rekonstruisali Dom penzionera u Sevojnu, a nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da bolje uslove za okupljanje, hobije i aktivnosti starijih osoba obezedimo i u samom gradu, istakao je između ostalog Radosavljević, poručivši starijim sugrađanima da že grad nastaviti da pruža podršku i kroz finansijska izdvajanja i kroz podršku projektima i aktivnostima udruženja i njihovih članova.

Slađana Rogić vd direktora Centra za socijalni rad Užice, naglasila je da je cilj ovakvih okupljanja podizanje svesti sugrađana o značaju brige za stare osobe, ne samo danas, već svakog dana.

“Treba razumeti stare sugrađane i organizovati aktivnosti koje oni možda nisu mogli da obavljaju tokom svog radnog veka“.

Projekat “Knjiga za sve ” pokrenut je još 2021. godine, ali zbog pandemije kovida nije bilo moguće realizovati radionice u samom domu, pa će kako ističu iz Narodne biblioteke Užice to biti učinjeno u narednim mesecima. U programu će, kako je planirano, učestvovati i učenici Muzičke i Ekonomske škole.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs