11. novembar državni praznik

iconAktuelno

November 10, 2019

Ponedeljak 11. novembra koji se u Republici Srbiji od 2012. godine obeležava kao državni praznik u znak sećanja na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, neradni je dan. Obeležavanjem ovog datuma  podseća se na, 11. novembra 1918. godine kada su u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koji je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru kako na sam dan obeležavanja tako i u nedelji koja prethodi prazniku.

Inače, u ponedeljak 11. novembra u Užicu pojedine ustanove i objekti izmenjeno će raditi, dok će prodavnice, ugostiteljski objekti  i benzinske stanice uglavnom raditi.

U sistemu  javnog gradskog i prigradskog prevoza biće aktivan nedeljni red vožnje.

Zelena pijaca “Lipa” i Robna pijaca “Međaj” radiće 11. novembra.

Na parkiralištima sa SMS sistemom naplate kao i na parkingu stare pošte neće biti naplate 11. Novembra, a parking će se redovno plaćati u Javnoj garaži.

Pošta u Oblilićevoj 2, dežurna je u vremenu od 8 do 15 časova.

Za dan državnog praznika otvoren je dežurni telefoni RJ “Gradska groblja” 064/ 820 32 07 i 064/ 820 32 86.

Cvećara JKP “Bioktoš” u ulici Kralja Petra I, u ponedljak, 11. novembra će raditi u vremenu od 7 do 15 časova.