Prijave za Petnicu do kraja novembra

iconAktuelno

November 20, 2019

Istraživačka stanica Petnicа, evropska prestižna institucija za rad sa mladim talentima, raspisala je konkurs za prijavljivanje srednjoškolaca iz čitave Srbije za njene programe u 2020. godini. Poziv je otvoren do kraja novembra za srednjoškolce bez obzira na tip škole, a koji imaju interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke. Želja je da se identifikuju motivisani i zainteresovani srednjoškolce, koji ne moraju da imaju najbolje ocene ili da su takmičari. Važno je da vole nauku, i da već sami pokušavaju da se bave naukom kod kuće.

Istraživačka stanica Petnica već 37 godine uspešno radi na obrazovanju mladih generacija koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehničke nauke, i koje žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci. Zainteresovani srednjoškolci, kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektroniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istoriju, lingvistiku, arheologiju ili dizajn dobro došli su da se prijave na konkurs Petnice.

Dovoljno je da svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici programa Petnice. Nakon procesa izbora, polaznici će naredne godine imati priliku dasvoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi u Petnici , a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

IS Petnica raspolaže vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama – za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju… U planu je izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije. Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalne i fleksibilne i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima uz pomoć profesionalne naučne opreme. Imamo svoj hotel kapaciteta 170 mesta u sobama sa jedan, dva, tri i četiri ležaja. Sve sobe su sa kupatilom i klimatizovane. U okviru hotela je i desetak sala za rad različitog kapaciteta. Restoran sa kuhinjom može jednovremeno uslužiti do 250 osoba. Petnička naučna biblioteka sadrži preko 50.000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija. Uslovi za rad su, dakle, odlični”, objašnjava Nikola Božić, programski direktor u Petnici.

Petničke obrazovne aktivnosti su oslonjene na široku mrežu od preko 800 stručnih saradnika koji u svojstvu gostujućih predavača, mentora ili savetnika učestvuju u kreiranju i izvođenju različitih kurseva i kampova. Oni dolaze iz preko stotinu fakulteta ili naučnih instituta i danas najveći deo njih su bivši polaznici petničkih programa.


Prijava za programe u Petnici može se skinuti OVDE.

Nakon toga je potrebno dobro pročitati dokumentaciju,  predstaviti  sekroz formular, autobiografiju, motivaciono pismo i esej.


Treba istaći da iako je najveći broj petničkih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, postoji i dosta aktivnosti namenjenih nastavnicima i studentima. Svake godine više od 2.000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici.