Uručene Svetosavske nagrade za najbolje prosvetne radnike u Užicu

iconAktuelno

January 27, 2021

U Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ uručene su Svetosavske nagrade koje se dodeljuju za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja. One su ove godine pripale Gordani Petrović, vaspitačici u Predškolskoj ustanovi „Užice“, Snežani Nedeljković, profesorki istorije u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ i Zorici Jeremić, profesorki razredne nastave u OŠ „Nada Matić“, koja danas bila u mogućnosti da prisustvuje dodeli.

 

Vaspitačica Gordana Petrović je istakla da je profesija kojom se bavi jako odgovoran i složen posao. Život sam posvetila deci, izvela sam na put stotine njih, pa savetujem svim kolegama da vole svoj posao jer samo tako mogu biti srećni i zadovoljni.

Za Snežanu Nedeljković, profesorku istorije u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ prosvetni rad je više od radnog mesta. Zahvalnica sa imenom Svetog Save predstavlja nešto najlepše i najznačajnije u radu što može da se desi tokom karijere.

Posebno joj je važno što je predlog za nagradu potekao iz kolektiva u kome radi 26 godina i bez čije podrške ništa ne bi uradila kako na polju kulturno-prosvetnog tako i humanitarnog rada. Značajna joj je i podrška minulih generacija učenika, porodice i članica Kola srpskih sestara. I ona tvrdi da je najveća životna privilegija za svakog pojedinca da radi posao koji voli, a ja ga zaista volim i radim sa ljubavlju, kaže Snežana.

 

Kao školska slava Sveti Sava se slavi od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.