“Alegorija sećanja” Veljka Valjarevića u Galeriji Reflektor

03. Novembar 2021
“Alegorija sećanja” Veljka Valjarevića u Galeriji Reflektor
U Galeriji Reflektor biće održana poslednja izložba u ovoj sezoni “Alegorija sećanja” Veljka Valjarevića u petak 5. novembra u 19 časova i trajaće do 20. novembra. Reč je o našem sugrađaninu Veljku Valjareviću koji je postigao zapažene uspehe kako u zemlji tako i u inostranstvu i prvi put se predstavlja samostalno užičkoj publici. U skladu sa epidemiološkim merama maske su obavezne uz mere predostrožnosti.

Veljko Valjarević iznad svega strpljivo veruje snoviđenjima, zna da su ona iza i ispred duha svakog vremena, da ih uvek prati geneza tajni o nastanku i razvoju bića koju on bojom i linijom umiva u slici zagledan u  vedrinu stvaranja. Proces je za njega prepuštanje uzdahu noći i silini zelenog traga, „pogledu koji priča, teši, razgovara, pojima i voli i gleda duboko“, ruci koja traži mir, listu koji „šapuće utehu“. Taktilnost kojom osluškuje pikturalnost zelenog iskona izjednačena je u njegovom radu  iskrenim doživljajem života prirode kao jedinog izbavljenja i iskupljenja za čoveka. U tom frizu zelenog treperenja stvarnost se pretvara u senku nekog sveta koja stoji pred nama kao upozorenje i putokaz istovremeno. Prostor u koji slikar spušta svoj hod samo je prvi plan univerzuma u kome smo svi spleteni u mrežama iskušenja i u kojima je stalno jedino preispitivanje naše vere u smisao postojanja.

Inače, Veljko Valjarević rođen je 15.septembra 1991.godine u Užicu, gde je završio srednju Umetničku školu. Po završetku srednje škole, upisuje Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu (FILUM), gde provodi pet godina, u klasi mr Željka Đurovića i dr Jelene Šalinić Terzić. Na trećoj godini akademije posećuje Medicinski fakultet, gde se posvećuje istraživanju anatomije ljudskog tela. Medicinski fakultet posećuje dve godine. Diplomirao je 2014. godine u redovnom roku. Iste godine upisuje master akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, pod mentorstvom mr Željka Đurovića i komentorstvom Jelene Šalinić Terzić. Tokom master studija bavi se egzistencijalnim pitanjem čoveka, gde veliki značaj pruža filozofiji 20. veka. Godine 2015. završava master studije i odlučuje da se preseli u Beograd, gde formira svoj prvi atelje i u potpunosti se posvećuje istraživanju crteža i slike. Svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu priređuje 2017. godine pod imenom ,,Je suis Paul Delevaux“, u Kući kralja Petra. Izlagao je na preko trideset grupnih izložbi i realizovao deset samostalnih izložbi. Zastupljen je u nekoliko knjiga i eseja o crtežu. Radovi se nalaze u privatnim i državnim kolekcijama – jedan je od najmlađih slikara zastupljenih u stalnoj postavci Moderne galerije Valjevo. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti.