Anesteziolog je anđeo koji stoji između smrti i života pacijenta

Autor: Aneta Surtov Specijalista anesteziologije i psihoterapeut/doktok.rs
06. Novembar 2023
Anesteziolog je anđeo koji stoji između smrti i života pacijenta

Volela bih da ovaj tekst počnem rečima ’’Nekada davno’’ međutim, ovo nije bajka za decu i ne može se završiti sa ’’živeli su srećno do kraja života’’; jer anesteziologija je oblast medicine koja najverovatnije neće još uvek doživeti kraj, a kamo li ’’srećno do kraja života’’, jer se svakog sekunda, svakoga dana razvija, napreduje, menja.

Često je posmatram kao kakav neuhvatljiv miris parfema koji svakome ima različit oset i stvara različitu senzaciju. Anestezija je specifična alhemija medicine koja kombinuje znanje iz skoro svih oblasti, farmakologije, interne medicine, hirurgije, psihologije i straha pacijenta, umetnosti anesteziologa da adekvatno dozira i da odgovarajuće lekove i magične alhemije da ih učini efektivnim da pacijent ne oseća bol, da se mirno probudi, oporavi bez bola i vrati kući izlečen.

Nekada jako davno, kada je anesteziologija kao grana bila u svom začetku, kao svaka novina bila je osuđena; ljudi su bili sumnjičavi prema njoj i dugo nije priznavana niti je zaslužila poštovanje koje apsolutno treba da ima. Danas, anesteziju vodi lekar specijalista – anesteziolog, a desna ruka mu je medicinska sestra – anestetičar.

Prvi anestetik, opijum, se koristio još u staroj Mesopotamiji 2400BC. Prva opšta anestezija se davala još tokom 20tog veka i dobijala je oštre kritike tako da postoji mnogo diskusija ko je zapravo otac anestezije.

Činjenica je da je svaki anesteziolog dao svoj doprinos ovom teškom i iscrpnom poslu. Mislim da je u ovom trenutku, kada obeležavamo Svetski dan Anesteziologije nije važno nabrajati bitna imena koja možete lako pronaći na internetu već, kao s kolena na koleno, preneti reči mojih učitelja koji su ostavili trag na mene, moju anesteziju i uticaće na sve buduće anesteziologe u budućnosti.

Postoje tri rečenice koje su na mene ostavile najjači uticaj i kojima se vodim.

Jedan moj mentor, Dr Vladimir Radović, je rekao ’’Ne postoji nemoguća intubacija.’’ Kada sam ga pitala kako, razmišljajući o teoriji, anatomiji, komplikacijama… On me je pogledao i rekao ’’Aneta, kada prihvatiš postojanje neuspeha time mu dopuštaš da se on desi. Ako ga ne prihvatiš – neće se ni desiti’’. Sa takvim stavom mislim da svako treba da pristupi pacijentu i uradi apsolutno sve potrebno da bezbedno uspava, provede pacijenta kroz anesteziju i na kraju bezbedno probudi.

Moja druga mentorka, Dr Sonja Karović, mi je rekla: ’’Ko kog da ti leži na operacionom stolu – posmatraj ga kao da ti je rod najrođeniji i tako se ophodi prema njemu, jer i ta osoba je nekome majka ili otac, sin ili ćerka, baka ili deka i zaslužuje tvoju najbolju anesteziju. ’’

Drugu rečenicu koju mi je izgovorila, rekla je čvrsto me pogledavši u oči, rešena da je zapamtim zauvek: ’’Znaš, anesteziolog je anđeo koji stoji između smrti i života pacijenta. Anesteziolog po svaku cenu mora da zaštiti svog pacijenta pa čak i ako time mora da kaže hirurgu da ne može da ga operiše, ili ako mora pacijentu da kaže da u ovom momentu ta operacija nije za njega. To je suština posla anesteziologa, da po svaku cenu zaštiti pacijenta’’.

Mnogo značajnih rečenica je izrečeno, mnogo je pak zaboravljeno, ali bih volela da bar ove koje su ostale u mom biću i kojima se vodim budu prenešene i da ih i naredne generacije usvoje kao svoje.

Naravno tu je prisutna i čuvena rečenica Prof Lalevića, osnivača anesteziologije u Srbiji, koji je rekao da je anestezija kao uzletanje i sletanje aviona. Najproblematičniji je uvod u anesteziju (uzletanje aviona) i buđenje (sletanje aviona) kao i sve tokom anestezije (let aviona).

Slušajte i poštujte svoje učitelje, kao što su i oni svoje i nastavite da rastete i razvijate plemetiu i često neshvaćenu, a tako važnu, granu medicine.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Korišćena fotografija preuzeta sa www.doktok.rs