“Aria” prvi hotel u Užicu po sistemu “pametnih” zgrada

18. Februar 2021
“Aria” prvi hotel u Užicu po sistemu “pametnih” zgrada

Novi garni hotel „Aria“ koji je nedavno počeo sa radom u Užicu funkcioniše po sistemu „pametnih“ zgrada. Za grejanje se koriste gas, struja i solarna energija, a položaj, poverenje i prepoznatljivost su ključni aduti investitora. Zbog ekoloških problema sa kojima je Užice već suočeno, investitori su se opredelili za primenu savremenih tehnologija, odnosno „pametnih sistema“. Neće biti rasipanja energije što je izuzetno značajno kako iz ekološkog ugla tako i zbog najboljeg mogućeg iskorišćenja i ušteda koje se mogu postići na taj način, istakao je Vukašin Đokić, menadžer hotela „Aria“.  

Hotel ima tri sprata, lobi bar i restoran, a gostima je obezbeđen besplatan parking. Ukupni smeštajni kapacitet je 50 ležaja koji su raspoređeni u ukupno 21 smeštajnoj jedinici. Najveći broj su standardne sobe i jedna porodična soba, dva studio aprtmana i dva luks apartmana sa đakuzijem. Izdvaja se prezident apartman sa saunom i đakuzijem iz koga puca uzvodni pogled na Đetinju. Gostima se nudi usluga na bazi noćenja sa doručkom.

Nakon 17 godina investiranja i gradnje stambenih objekata u Užicu i na Zlatiboru, vlasnici preduzeća „Valvolin“ DOO Boban Todorić i Nebojša Aleksić, svoje poslovanje proširili su ulaganjem u hotel sa tri zvezdice. Smešten je na najatraktivnijoj lokaciji u gradu  na desnom krilu Autobuske nadomak Železničke stanice.

Vlasnici su prepoznali nedostatak kvalitetnih smeštajnih kapaciteta u Užicu, gradu bogate kulture i istorije. „Aria“ ima misiju da ugosti pre svega poslovne ljude, ali i domaće i inostrane turiste koji dolaze u naš grad.

Zadatak trenutno sedam zaposlenih je da svakom gostu pružimu najkvalitetniju uslugu u moderno opremljenom objektu. Verujemo da će od starta prepoznati udobnost i toplinu i kvalitet usluge i uvek nam se vraćati, očekuje Đokić.

Recepcionerka, Tijana Krsmanović raduje se već najavljenim ali i budućim gostima. Otkriva da se vode pregovara i sa pojedinim sportskim ekipama, dodajući da je za njih obezbeđen parking za autobuse. Ističe spremnost da se zbog bezbednosti sportista tokom trajanja kovid situacije zakupi čitav hotel „Aria“.

Ovome dodajemo da je „umivanjem“ spoljašnjeg izgleda očuvana prepoznatljiva linija Autobuske stanice koju je projektovao arhitekta Goran Martinović, za šta je 1992. godine odlikovan nagradom „Borbe“za arhitekturu.

Podsećamo, da je pre hotela „Aria“ na mestu nekadašnje upravne zgrade „Metaloprerade“ u Krčagovu krajem oktobra prošle godine otvoren hotel sa četiri zvezdice, od septembra 2013. u gradu funkcioniše i jedinstveni eko hostel. Posetioci Užica u značajnom broju smeštaju se u „stan na dan“ i u objekte seoskih domaćinstava i domaće radinosti.

Inače, korona kriza uticala je na značajno smanjenje dolazaka turista u Srbiju a samim tim i u Užice. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je  u decembru 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine, broj dolazaka turista manji za 67,1%, a broj noćenja manji je za 59,9%.

U decembru 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine, broj noćenja domaćih turista manji je za 46,7%, a broj noćenja stranih turista manji je za 75,6%.