Badnji dan i Božić u Užicu

Autor: uzickarepublikapress.rs/zoomue.rs
06. Januar 2020
Badnji dan i Božić u Užicu

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) koje najavljuju praznik rođenja Isusa Hrista, kao i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom jer sa ovim praznicima ističu i poslednji sati božićnog posta. Posle Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i mnogih drugih gradova i Užice će podržati Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori u njenoj borbi za odbranu crkvene imovine.

Proslava Badnje večeri počinje službama bdenija i tradicionalnim paljenjem badnjaka u hramovima SPC kada se najavljuje praznik Rođenje Spasitelja, a u pravoslavne domove se unosi badnjak po kome je praznik i dobio ime i kome je crkva dala poseban smisao.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva pa se smatra da se okupljeni oko badnjaka ljudi zagrevaju ljubavlju i slogom a njegovu svetlost unosi u mrak neznanja i praznoverja.

Badnja večera je posna trpeza/posna, ali je trpeza bogata. Treba da obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila rodna i puna izobilja. Nekim jelima se pridavao poseban, magijski značaj, koja su i obavezna: med, beli luk (koji ima amajlijsko značenje), pasulj, kupus, riba, voće (orasi, lešnici, jabuke, suve šljive). Večera protiče u miru i tišini. U badnjedanskoj noći peče se božićna pečenica, namenjena sutrašnjem danu – Božiću.

Posle Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i mnogih drugih gradova i u Užicu se od 16 časova u Crkvi svetog Đorđa održava moleban za molitvenu podršku sradalnoj Crkvi u Crnoj Gori, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa žičkog Justina u njenoj borbi za odbranu crkvene imovine.“, navodi se u saopštenju Eparhije Žičke.

Nakon molebana bića naloženi badnjaci. Božićna liturgija biće u ponoć. Na dan Božića liturgija će biti služena u 8 sati, a tokom Božićnog jutra u Užicu će biti organizovano lomljenje Božićne česnice u porti crkve Sv. Đorđa u Užicu.

Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević je naveo da je ovo treća godina zaredom kako Grad Užice zajedno sa užičkim sveštenstvom organizuje lomljenje Česnice i pozvao sve sugrađane, naročito one najmlađe, da na Božićno jutro dođu u portu crkve Sv. Đorđa.

U Česnici sastavljenoj od velikog broja kajzerica će, kao što je to bilo i prethodnih godina, biti tri zlatnika, koje će najsrećniji učesnici koji ih izvuku, poneti kući.

Lomljenje česnice je planirano na Božić u 10 časova u porti crkve Sv. Đorđa. Večernja liturgija biće služena u 18.00 sati.