Banje sve posećenije zahvaljujući vaučerima

16. Avgust 2019
Banje sve posećenije zahvaljujući vaučerima

Vlada Srbije izdvojila je 1,86 milijardi dinara za više od 372.000 vaučera, koji su iskorišćeni od 2015. godine, za odmor u Srbiji. Najviše vaučera izdato je ove godine, kada je Ministarstvu trgovine već u aprilu stiglo 120.000 prijava građana. Ipak, kada je pre četiri godine rođena ideja dotacije odmora u Srbiji u vrednosti od 5.000 dinara po vaučeru, niko nije očekivao ovako dobre rezultate. Tako bar tvrde stručnjaci za turizam.

Ova mera ima mnogobrojne pozitivne efekte na razvoj i unapređenje turizma u Srbiji, objašnjava Miroslav Knežević, pomoćnik ministra trgovine. – Od kada je započeta ova akcija, prvi put posle 2007. imamo povećan promet domaćih turista. Od 2015. do 2018. godine broj dolazaka domaćih gostiju povećan je za 32% a broj noćenja je povećan za 34%. Najtraženije destinacije za realizaciju vaučera bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja i Ribarska Banja.

Kako objašnjava Knežević, u ovim mestima vaučeri su najviše doprineli porastu turističkog prometa. Zahvaljujući vaučerima, mnoga mesta, poput Ljubovije, Apatina, Bele Crkve, Ivanjice, Zlatara i Krupnja, postala su posećenija i vidljivija na turističkoj mapi Srbije. Program dodele vaučera za odmor u Srbiji omogućio je građanima da bolje upoznaju svoju zemlju i uživaju u raznovrsnoj turističkoj ponudi.

Važno je istaći da se, pored rasta prometa domaćih turista i većeg broja kategorisanih objekata, povećao i prihod od boravišne takse u jedinicama lokalne samouprave, a veća je i popunjenost smeštajnih kapaciteta – kazao je Knežević. – Kada je u pitanju kategorizacija, Ministarstvo vodi evidenciju ugostiteljskih objekata, hotela, motela, turističkih naselja, pansiona i kampova, dok su za kuće, apartmane, sobe i seosko turističko domaćinstvo nadležne lokalne samouprave.

Prema rečima Kneževića, upravo su objekti koji su u nadležnosti lokalnih samouprava najzastupljeniji u ponudi smeštaja za građane koji koriste vaučere. Ministarstvo nema precizne podatke o tome koliko se povećao broj takvih kategorisanih smeštaja u odnosu na period kada vaučeri nisu postojali.

Broj zainteresovanih ugostitelja koji učestvuju u programu realizacije vaučera konstantno raste – ističe Knežević. – Kada je započeta akcija 2015, prijavila su se ukupno 243 ugostitelja, dok ih je ove godine čak 1.400, pa građani mogu da biraju smeštaj širom zemlje, na više od 60 destinacija.

Državne dotacije za odmor u Srbiji najviše uzimaju ljudi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina i Leskovca. Da bi dobili vaučere, građani moraju da imaju rezervisan boravak od minimum pet noćenja, i to u prijavljenim i registrovanim objektima. Da bi neko dobio vaučer vrednosti 5.000 dinara, dovoljno je da ima mesečna primanja manja od 60.000 dinara. Inače, više od polovine onih koji uzmu vaučere su penzioneri.