Besplatan ulaz u preko 80 kulturno turističkih atrakcija širom Srbije povodom Svetskog dana turizma

Autor: TO Zlatibor
25. Septembar 2021
Besplatan ulaz u preko 80 kulturno turističkih atrakcija širom Srbije povodom Svetskog dana turizma

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma u ponedeljak 27. septembra ulaz u Potpećku i Stopića pećinu biće besplatan za sve posetioce. Jesenje radno vreme Stopića pećina je od 9 časova i 30 minuta do 18 časova, dok je Potpećka pećina u periodu do 31. oktobra otvorena u vremenu od 10 do 18 časova. Ulasci na ovaj lokalitet su na svakih sat vremena, a poslednji je u 17 časova. 

Inače, Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da resorno Ministarstvo za turizam u saradnji sa preko 80 kulturno turističkih atrakcija širom Srbije obeležava Svetski dan turizma. Povodom proslave ovog datuma, više od 80 kulturno turističkih atrakcija će besplatno otvoriti svoja vrata za građane u ponedeljak 27. septembra i utorak 28. septembra 2021. godine.


“Srbija sa pravom slavi Svetski dan turizma i sve uspehe i dobre rezultate koje smo postigli u ovoj godini, uprkos pandemiji. Značaj turizma ne ogleda se samo u razvoju nacionalnih ekonomija, on je prevashodno važan za razvoj malih i nedovoljno razvijenih lokalnih zajednica, što se pogotovo odnosi na našu zemlju. U sinergiji sa kulturom, ovaj sektor kreira kulturno turističke proizvode, koji daju posebnu dodatnu vrednost i povećavaju atraktivnost i konkurentnost na domaćem i svetskom tržištu”, rekla je Matić i dodala da je sektor turizma pretrpeo najveći udarac usled pandemije i da je dodatna podrška ovom sektoru i datum koji nam predstoji posebno važan.

Lista lokaliteta dostupnih za posetu povodom obeležavanja Svetskog dana turizma i posebne napomene za svaki od lokaliteta, dostupne su na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na linku https://mtt.gov.rs/svetski-dan-turizma/. O radnom vremenu lokaliteta potrebno je informisati se naknadno.

Prilikom poseta obavezno je poštovati propisane mere u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti i očuvanja zdravlja prisutnih.