Biblioteka – mesto preobražaja

Autor: uzice.rs
21. Avgust 2022
Biblioteka – mesto preobražaja

Najstarija ustanova kulture u gradu, Narodna biblioteka Užice, proslavila je 166 godina postojanja. Pored redovnih aktivnosti kojima biblioteka doprinosi zajednici, prethodnu godinu obeležila su dva velika poduhvata.

„Naši bibliotekari radili su na klasifikaciji fonda crkvene biblioteke u Parohijskom domu. Takođe, uz podršku Grada, održane su radionice u okviru projekta Biblioterapija za korisnike Domskog odeljenja za smeštaj odraslih i starijih lica Zabučje, u saradnji sa sveštenstvom užičke crkve, učenicima Medicinske škole i psihologom, što je naišlo na veoma pohvalne reakcije u javnosti. Tradicionalno, posebna pažnja posvećuje se najmlađim sugrađanima, za koje se tokom cele godine organizuju obrazovno-kreativni programi“, osvrnula se na rad u prethodnoj godini direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić.

Na proslavi Dana biblioteke, koja je osnovana na Preobraženje 1856. godine, prisustvovao je upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

„Knjige iz ove biblioteke odgajile su toliko užičkih pisaca. Meni se čini da je ovaj region dao disproporcionalno mnogo važnih pisaca u Srbiji. Razgovarali smo danas o Simoviću i o Radovanu Popoviću koji nije samo lično pisao, već se kroz njega prelomila čitava naša književnost“, rekao je Pištalo.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije najavio je saradnju Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Užice u oblasti zaštite i digitalizacije stare knjige. Takođe je govorio o simbolici praznika Preobraženje koji slavi užička biblioteka.

„Biblioteka sama po sebi jeste mesto preobraženja. Prvo, ja ne mogu da zamislim demokratskiju ustanovu od biblioteke. Ona se ne vodi novcem, ne vodi se privatnim interesima, tu svako može da dođe da uči i da se menja. Branko Ćopić kada je krenuo u školu napisao je jedan stih: Zbogom konju ritajući, nastradaću čitajući. Eto, on nije nastradao čitajući, nego se promenio u jednog obrazovanog, interesantnog pisca“.

Ovaj dan bio je i povod da Biblioteka pohvali i nagradi svoje najvernije čitaoce. Među najmlađima istakli su se Tadej Hobetko i Nikolina Perišić, u kategoriji mladih nagradu je dobila Tamara Tanović, a u kategoriji starijih od 26 najaktivniji su bili Ivana Makanjić i Slobodan Zarić.

Na proslavi je govorio i većnik Grada Užica za društvene delatnosti Ratko Trmčić. Gosti su imalipriliku da pogledaju film o Zavičajnom odeljenju NBU koji je dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=IilR6WQrK9o

Program je vodila bibliotekarka Narodne biblioteke Užice Bojana Marinčić.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs