Biće nam lakše ako čuvamo životnu sredinu

05. Jun 2023
Biće nam lakše ako čuvamo životnu sredinu

Povodom obeležavanja 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine na Trgu partizana u Užicu održan je likovno – ekološki performans „ZaČEPimo predrasude“ u organizaciji Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice.

Istoimena akcija započeta je u januaru 2014. godine uz aktivno učešće predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola, ali i pojedinaca, ustanova, institucija, kompanija i preduzetnika ne samo iz Užica, već i iz regiona i do sada je prikupljeno više od 22 tone plastike.

Učenici užičkih osnovnih škola su kroz zabavu, druženje i likovno- kreativni rad uz podršku učitelja i stručnih lica, likovno iskazali svoja zapažanja na temu „Životna sredina i inkluzija“. Jedinstveni su da je važno da čuvamo životnu sredinu i brinemo o njoj, jer će nam tako život biti lakši, veruju mališani.

 

Biljana Subotić, koordinatorka Info centra za osobe sa invaliditetom Užice ističe da se akcija prikupljanja plastičnih čepova nastavlja a da zainteresovani prikupljenu plastiku mogu doneti u Udruženje svakog radnog dana od 9 do 16 časova, dok vikendom mogu ostaviti u kante koje su pored prostorija Udruženja. Za veće količina plastike, potrebno je da pozvati Udruženje telefonom. Današnja aktivnost u Užicu je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Ovome dodajemo da je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Republički zavod za statistiku saopštio da ukupna generisana količina otpada od plastike u Srbiji iznosi 9,5 kilograma po stanovniku.

Od toga, 5,9 kilograma po stanovniku spada u sektor ekonomskih delatnosti, a 3,6 kilograma po stanovniku se odnosi na domaćinstva, naveo je Zavod. Kada je reč o generisanom otpadu iz koga je isključen glavni mineralni otpad, on iznosi ukupno 1.763 kg po stanovniku. Recikliranog otpada iz iste kategorije ima ukupno 266 kg po stanovniku.

Zavod ističe da generisane otpadne vode ima ukupno 159 metara kubnih po stanovniku. Od toga, 114 metara kubnih po stanovniku pripada sektoru ekonomskih delatnosti, dok se 45 kubnih metara po stanovniku odnosi na domaćinstva. Od prečišćenih otpadnih voda, 13 odsto dolazi iz postrojenja za tretman otpadnih voda, a 23 posto iz industrije, saopštio je Zavod.

Inače, Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna sa ciljem podizanja globalne svesti o ekološkim problemima i apelovanja na odgovorniji odnos prema okruženju. Ovaj dan odredila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija jer je 5. juna 1972. godine u Stokholmu održana Konferencija o zaštiti životne sredine.