Bogata ponuda na Eko vašaru u Čajetini

Autor: cajetina.org.rs
22. Jun 2023
Bogata ponuda na Eko vašaru u Čajetini

OŠ „Dimitrije Tucović“, već petu godinu tradicionalno organizuje manifestaciju Eko vašar, u Gradskom parku u Čajetini uz podršku KJP „Zlatibor“ Čajetina i Kulturnog centra Čajetina.

U okviru realizacije Međunarodnog projekta Eko škole, OŠ „Dimitrije Tucović“ danas je održala tradicionalnu manifestaciju Eko vašar, koja se održava po peti put. Učenici svih razreda, zajedno sa svojim nastavnicima izložili su svoje ručno izrađene proizvode, koje su pripremali u toku ove školske godine.

„Cilj Eko vašara jeste da deca zajedno sa svojim uciteljima – nastavnicima, roditeljima, od raznih otpadnih materijala naprave novi proizvod . Deca tako uče kako se štede prirodni resursi, životna sredina i kako se od nečeg starog može napraviti novo. Ustvari mi koristimo model cirkularne ekonomije, da jedan proizvod produži svoj vek upotrebe“, istakla je Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko škole.

Pored učenika iz Čajetine i Zlatibora, ovogodišnjem Eko vašaru odazvali su se i učenici i nastavnici iz OŠ „Milivoje Borović“ iz Mačkata i Krive Reke, OŠ „ Savo Jovanović Sirogojno“, Ugostiteljsko turističke škole Čajetina, kao i korisnici Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“.

„Ono što je najvažnije jeste da se kod učenika pored kreativnosti i preduzetništva, podstiče i humanitarni aspekt iz razloga što će sav novac biti upotrebljen za podršku drugim učenicima ili deci kojoj taj novac bude potreban za narednu školsku godinu“, kaže Jagoda Jeremić, član Eko odbora.

Veselo i šarenoliko bilo je i ove godine u parku. Izloženi štandovi bili su prepuni ručno napravljenih proizvoda, koje su nam učenici predstavili kao pravi trgovci.

Izožene rukotvorine izazvale su veliku pažnju kod posetilaca, a to je potvrdila i Dubravka iz Beograda , koje je veoma inenađena ovom manifestacijom.

„Sve pohvale za Školu, za nastavnike,ovu divnu decu koja su pokazala visok stepen kreativnosti i maštovitosti, od reciklaže,zdrave hrane, promocije raznih država. Svaka čast svim učesnicima i organizatorima“.

Podršku organizatorima u realizaciji Eko vašara ove godine pružili su: KJP „Zlatibor“ Čajetina i Kulturni centar Čajetina.

Naslovna i fotografija u tekstu preuzete sa www.cajetina.org.rs