“Daj pedalu raku” šesti put u Užicu

Autor: uzice.rs
04. Oktobar 2021
“Daj pedalu raku” šesti put u Užicu

Podizanjem zastave tačno u podne na platou ispred Gradske kuće Užice se po šesti put pridružilo manifestaciji “Daj pedalu raku “, koju tradicionalno organizuje Ženski centar “Milica” iz Vrnjačke Banje uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta Batut i Instituta za onkologiju Srbije, u znak podrške svim ženama obolelim od karcinoma dojke, ali i podsećanja o značaju preventivnih i samopregleda. Grad Užice je pokrovitelj karavana, a Savetovalište za žene obolele od raka dojke “Jefimija” organizator aktivnosti u našem gradu.

“Ovakvim akijama se pridružujemo da podsetimo da rak uopšte, a i rak dojke, možemo da sprečimo i možemo da izlečimo ako ga rano otkrijemo. Čak 1/4 malignih bolesti i u svetu, ali i u Srbiji predstavlja rak dojke. Sve mlađe žene obolevaju i to je veliki problem, a nažalost i smrtnost od raka dojke u 2018. godini je nešto veća nego što je bila prethodnih godina i blizu je 1700. Iz tog razloga ponovo želim da vas podsetim da promenom ponašanja, odnosno zdravijim načinima života, ishranom, povećanom fizičkom aktivnošću, boravkom u prirodi, izbegavanjem žurbe, stresa koliko je to moguće možemo da promenimo neke stvari, odnosno možemo da smanjimo broj novoobolelih”, istakla je obraćajući se prisutnima dr Maja Gulan hirurg-onkolog Opšte bolnice Užice.

Ona dodaje i da je merama prevencije, skriningom dojke, mamografskim pregledima koji se obavljaju na dve godine kod žena posle 50 godine moguće otkriti premaligne lezije i ukloniti ih na vreme.

“Opet ranim otkrivanjem maligne bolesti zaista možemo da izlečimo ženu, možemo da joj produžimo život, da omogućimo da taj život bude kvalitetniji i bolji, možemo da vratimo ženu u sredinu, na posao, može da bude aktivan član i u svojoj porodici, među svojim prijateljima u društvu, na poslu. Naš cilj je da smanjimo i broj obolelih i smtrnost od raka dojke, to je moguće ako pričamo o tome, ali i ako radimo ono o čemu pričamo”, dodaje dr Gulan.

Slavica Simić predsednica UO Jefimije zahvalila se ženema koje imaju dijagnozu, učenicama medicinske škole, kompaniji Avon i njenim predstavnicama, predstavnicima medija i  ustanovama Grada Užica koje su pružile podršku organizaciji karavana, ali i radu Savetovališta.

“Ono što mi kao Udruženje želimo da promenimo jeste da se poboljša sistem dijagnostike i lečenja raka dojke  i da se pruži psiho socijalna podrška ženama obolilim od ove bolesti, koja je peti stub lečenja od raka dojke. Ono što nam fali i za šta se zdravstveni sistem zalaže jeste da su nam potrebne jedinice za rak dojke u samim centrima, da postoji jedan dijagnostički centar u kome će u roku od jedan do dva dana žena proći kompletnu dijagnostiku i moći da zna o čemu se radi, a ne da taj proces traje. Takođe želimo da radimo na tome da biološke terapije budu moguće i na onkološkim odeljenjima u svim ustanovama u Srbiji gde je to moguće, da žene ne moraju zbog jedne ili dve injekcije da odlaze u Kragujevac ili druge kliničke centre i da se tako dodatno fizički iscrpljuju.”

“Drago mi je da vidim da su i druga udruženja došla da podrže ovaj karavan jer to jasno govori kolika je naša svest o problemu koji se vezuje za rak dojke. Grad Užice stoji iza ovih akcija, stoji generalno iza svih udruženja osoba sa invaliditetom, uvek ćemo vam pružati podršku. Nama je velika čast i zadovoljstvo da imamo jedno ovakvo udruženje koje funkcioniše na teritoriji grada, ali ne samo grada već na celom Zlatiborskom okrugu. Vaš rad je sigurno doprineo da imamo mnogo manji procenat smrtnosti kod žena u ovom delu Srbiji. Ovo što vi radite je velika podrška ženama i u svakom trenutku možete da se oslonite na Grad, a mi ćemo uvek biti tu da podržimo ovakve akcije”, istakao je Slobodan Grbić, član Gradskog veća.

Organizatori manifestacije su pozvali sugrađane da naredne nedelje 10. oktobra u 11 sati, dođu na Gradsku plažu pored bišeg restorana Plaža, gde će biti organizovana Trka za zdravlje. Uz malo telesnih vežbi i takmičenja, planirana je šetnja do Velikog parka, gde će za učesnike biti organizovan ručak, tj vojnički pasulj. “Race for the cure” (Trku za zdravlje) organizuje Evropa Dona, a Savetovalište Jefimija je inicijator osnivanja Evropa Done u Srbiji.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.