Dan Užica u duhu dobrote, poštovanja, solidarnosti i humanosti

09. Oktobar 2020
Dan Užica u duhu dobrote, poštovanja, solidarnosti i humanosti

Svečanom sednicom uz sve epidemiološke mere u prisustvu odbornika, članova Gradskog veća, narodnih poslanika, načelnika Zlatiborskog upravnog okruga, direktora Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice, generalnog sekretara predsednika Srbije, Nikole Selakovića  i dobitnika povelja, nagrada i zahvalnica obeležen je dan grada Užica.

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada je naglasio da je epidemija Covid 19 uticala da se ove godine ne održe prateće manifestacije i programi u okviru obelažavanja Dana grada. On je pozvao sugrađane da budu odgovorni i oprezni u narednim danima i mesecima.

Podsećajući da se ime Užica prvi put pominje u Dubrovačkim spisima koja datiraju od 9. oktobra 1329. godine, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da je Užice čvor linija sreće i sudbine svakog ko se u njemu rodio, proživeo deo života ili došao da pronađe budućnost.

Gradonačelnica je istakla da je trenutno najvažnije da se realizuju započeti i pokrenu novi projekti, da se ulaže u javno zdravlje, ekologiju i zaštitu životnu sredine, širenje komunalne infrastructure. Ona je najavila rekonstrukciju Trga, ali i nova ulaganja u obrazovanje, saobraćaj, kulturu, sport i predškolsko vaspitanje.

Nikola Selaković, generalni skeretar predsednika Republike Srbije, je najavio da bi do kraja godine Užice trebalo da poseti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić kako bi se lično upoznao sa svim projektima koji se ovde uspešno realizuju, ali i da pomogne da se oni privedu kraju.

Povodom Dana grada Užica povelje su uručene dr Životi Markoviću i preduzeću  Metal – komerc,. Nosioci plaketa su dr Sofija Brujić, dr Jovanka Čubrilo, Udruženje građana „Mitropolit Josif Cvijović“ iz Drežnika , Nemanja Ranković, Sašo Temelkovski, dr Vladimir Paunoviću i dr Tijana  Marić.

Nosioci Nagrada za izuzetne rezultate u radu tokom 2020. godine su Dušan Drndarević, dr Petar Ristanović, Zdravko Aničić, Ognjen Zlatić i poljoprivredni proizvođač Dragutin Jelisijević.

Posebne zahvalnice za dobrotu, poštovanje, solidarnost i humanost otišlo je u ruke 34 predstavnika institucija, firmi i kompanija koji su tokom pandemije korona virusa svojim donacijama i aktivnostima pokazali humanost i pomogli društvenu zajednicu.

Dr Sofija Brujić, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom od same odluke da se bavi medicinom imala je želju da pomaže ljudima. Verujem da su Užičani kojima sam posvetila ceo radni vek prepoznali moju iskrenu želju da sam svojim znanjem i umećem mnogima pomogla da produže život. Plaketa koju sam dobila je potvrda mom opredeljenju i zato ima veliki značaj za mene. Ponosna sam i zahvalna što sam građanka Užica, rekla je ona.

Neformalna FB grupa Ужичанке Užičanke  oko koje je trenutno okupljeno više od 7 hiljada žena iz našeg grada dobitnici su posebne zahvalnice za dobrotu poštovanje, solidarnost i humanost koje su po prvi put ove godine dodeljene. Ana Radojičić, jedna od administratorki grupe na FB ističe da je ponosna što je deo priče koja je započeta sasvim spontano, a za mesec dana koliko je trajala akcija prikupljeno je oko 3,5 miliona dinara što u materijalnim stvarima, a deo u novcu. Sve je u saradnji sa Crvenim krstom distribuirano užičkoj bolnici i Domu zdravlja u cilju da se medicinskim radnicima i pacijentima olakša situacija izazvana epidemijom korona virusa, naglasila je ona.

Zbog zahvalnice  za dobrotu poštovanje, solidarnost i humanost ponosna je i Maša Čorbić, volonterka Crvenog krsta Užice čiji aktivisti su u periodu vanrednog stanja bili stalno prisutni na terenu ukazujući pomoć koja je u tim momentima pojedinim sugrađanima bila najpotrebnija. Ovo je podsticaj za nas volontere da nastavimo da pomažemo ljudima u svim situacijama. Tokom naših aktivnosti u vreme pandemije skupili smo preko 5 000 volonterskih sati, što je puno za nas mlade ljude i dosta znači što smo to vreme dali sugrađanima i samom gradu, rekla je ona.

Podsećamo, deveti oktobar slavi se kao Dan grada u znak sećanja na taj datum 1329. godine, kada je u dubrovačkim spisima ime grada na Ðetinji prvi put pomenuto.