Dan zdrave hrane obeležen prvom radionicom Crvenog krsta i Doma zdravlja Čajetina

Autor: zlatiborpress.rs
16. Oktobar 2023
Dan zdrave hrane obeležen prvom radionicom Crvenog krsta i Doma zdravlja Čajetina

U susret obeležavanju Svetskog dana zdrave hrane predstavnici Crvenog krsta i Doma zdravlja Čajetina posetili su vrtić „Neven“ u Šljivovici. Mališani su ovom prilikom poslušali predavanje o značaju zdrave ishrane za rast i razvoj, ali i uzeli učešće u pripremanju zdravih napitaka.

Povodom Svetskog dana zdrave hrane koji se obeležava 16. oktobra, Crveni krst Čajetina u saradnji sa patronažnom službom Doma zdravlja u Čajetini, posetiće sve vrtiće na teritoriji opštine, sa ciljem da promoviše zdravu hranu i zdrave načine života. Prva radionica održana je u vrtiću u Šljivovici gde su deca imala priliku da učestvuju u pripremi i degustaciji šejkova od voća, mlečnih proizvoda i drugih zdravih namirnica.

“Radionicama će prisustvovati oko 213 dece iz vrtića i oko 200 učenika drugog razreda OŠ “Dimitrije Tucović”. Veoma je važno da deci, još u ranom periodu odrastanja, ukažemo na važnost zdrave i redovne ishrane pored kojih je jednako važna i fizička aktivnost kako bi preventivno delovali na gojaznost i druge bolesti koje mogu nastati u nedostatku adekvatne ishrane”, rekla je Sanja Milosavljević, Crveni krst Čajetina.

Zdrava ishrana podrazumeva redovne obroke, pravilan izbor vrste namirnica i način njihove pripreme. A šta je to što naši mališani najviše vole da jedu?

“Volim da jedem voće a najviše bananu”, kaže Luka.

“Ja volim zdravu hranu i vitamine. Bitno je da se hranimo zdravo kako bismo porasli veliki i bili jaki i snažni”, kaže Teodora.

Naredne nedelje planirano je da se radionice održe u Čajetini, na Zlatiboru, u Mačkatu, Krivoj Reci, Sirogojnu i Rožanstvu a sve u cilju održavanja kontinuiteta u obeležavanju datuma koji se odnose na razvoj zdravih životnih stilova.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.zlatiborpress.rs