Danas je Badnji dan

06. Januar 2023
Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka koji se sa prvim mrakom unosi u kuću. Današnji dan obeležava se i liturgijama i okupljanjem porodice za posnom trpezom. Ovaj dan nazvan je po sečenoj grani hrasta – badnjaku, svetom drvetu Slovena.

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Badnji dan i Božić su nerazdvojni ne samo iz razloga što dolaze jedan posle drugog, već i što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih.

U crkvi Svetog Velikomučenika Georgija u Užicu na Badnji dan služena je jutarnja liturgija u 7 i 30 časova, dok će u 16 časova biti Večernja služba sa unošenjem badnjaka. Nakon službe biće paljenje badnjaka.

U ponoć se služi Božićna liturgija, dok će u 8 časova na Božić biti druga Liturgija. U 9 časova i 45 minuta će biti lomljenje česnice ispred hrama, a u 18 časova je večernje bogosluženje.

Drugog dana Božića je Liturgija u 8 časova, a isti raspored je i 9.januara kada se obeležava Sv.Arhiđakon Stefan.