Danas oprezno na suncu

Autor: agencije
18. Jul 2019
Danas oprezno na suncu

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja, a danas su u većem delu Srbije prognozirane vrednosti UV zračenja biti u kategoriji veoma opasne pojave. Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoroji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.

Pri ovim uslovima pored dugotrajnog štetnog uticaja na oči, kožu i imuni sistem, kratkoročno nezaštićena koža može biti oštećena i usled opekotina, navodi RHMZ.

Zbog toga treba preduzeti sve mere zaštite – izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, šešire, naočari i zaštitnu kremu.

Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će posle podne na jugozapadu, a krajem dana i tokom noći i na severu i zapadu biti povećana oblačnosti ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Najviša prognozirana temperatura od 27 do 30.

U narednih sedam dana, odnosno do 25. jula, u petak će biti promenljivo oblačno ujutro i pre podne na severu, a posle podne u planinskim predelima ponegde kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Do kraja perioda pretežno sunčano, uz lokalni razvoj oblačnosti i retkom pojavom pljuskova sa grmljavinom uglavnom u brdsko-planinskim predalima, a u ponedeljak i u ostalim predelima.

Tokom celog perioda temperatura oko i malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.