Dani maline i tekstila

05. Jul 2016
Dani maline i tekstila

Ovogodišnja manifestacija “Dani maline i tekstila” biće održana 8. i 9. jula na Gradskom trgu u Arilju.Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 11 sati kada će se obratiti predsednik opštine i zamenik predsednika.

Program manifestacije je izlagačkog i kulturno- umetničkog karaktera. Posetioci će u okviru izlagačkog prostora moći da vide izložene maline, proizvode od „crvenog zlata“, poljoprivrednu mehanizaciju i tekstilne proizvode. Svoje ponude istaći će i osiguravajuća društva, ali i auto industrija, najavljuje direktor Turističke organizacije Bratislav Luković.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 11 sati kada će se obratiti predsednik opštine i zamenik predsednika.

Luković dodaje da kulturno-umetnički program počinje u 19 časova, a nastupiće lokalni izvođači KUD Arilje, KUD Etno udruženje Zavičaj, lokalni bend Zlatni prsti sa trubačkim orkestar Miroslava Đunisijevića. U 21 sat biće održan koncert Ane Kokić.

U sali bioskopa u Arilju biće promovisana naučna monografija Svetislava Petrovića i Aleksandra Leposavića “Nove tehnologije zaštite i prerade maline”.

Foto--URP

Foto–URP

Ove godine se manifestacija održava po peti put i od prošle godine se održava pod nazivom “Dani maline i tekstila”, a predstaviće se ukupno oko 40 izlagača.

Organizatori očekuju proizvođače crvenog zlata sa teritorije Požege, Ivanjice, ali i Dragačeva.

Luković podseća da je Arilje pre deceniju i po postalo prepoznatiljivo i po tekstilu, dodajući da koliko ima hladnjača, toliko ima i tekstilnih firmi, jer su to dva vodeća proizvoda od kojih lokalno stanovništvo uglavnom živi.

Podsećamo, Arilje je prestonica maline i upravo ova opština je najveći proizvođač na svetu, jer gledajući procentualno broj stanovnika koji je proizvodi i svetsku populaciju, pet odsto svetske maline dolazi iz Arilja.