Dani opštine Arilje

21. Maj 2018
Dani opštine Arilje

Tokom nastupajuće sedmice od 22. do 28. maja nizom manifestacija u Arilju će biti obeležen Dan opštine. Obeležavanje jubileja počinje u utorak, 22. Maj od 19 časova otvaranjem izložbe „Staklo kao inspiracija“Slobodana Marinkovića u Gradskoj galeriji, nakon čega od 19, 30 sledi koktel u Amfiteatru pored Gradske galerije.

Arilje proslava

Za sredu, 23.maj od 18 časova u Sokolskom domu planiran je  koncert hora OŠ Stevan Čolović, dok će na istom mestu od 20 časova biti odigrana predstava „Čovek ili kamen“ Knjaževsko-srpskog teatra.

U četrvtak, 24.maj u 11 časova prigodnim kulturno- zabavnim programom  u Kruščici će biti obeležen Dan škole „Ratko Jovanović“. Istog dana od 20 časova u Sokolskom domu u Arilju biće izvedena Muzičko – scenska duo drama „Čiča Tomićeva koliba“ Knjaževsko-srpskog teatra.

U petak, 25.maj od 10 časova u Sokolskom domu biće prikazana Predstava za decu „Čudesna šuma“ udruženja Hajde obraduj dan. Tokom popodneva istog dana od 16 časova u ulici Svetog Ahilija, polaznici Predškolske ustanove iz Arilje izvešće specijalizovani program pod nazivom „Plesna počesnica“. Za 19 časova u holu Sokolskog doma planirana je izložba slika pod nazivom  „Likovna kolonija“.

Program planiran za subotu, 26. maja počinje Međuokružnom olimpijadom osnovnih škola u OŠ „Jezdimir Tripković“ u Latvici od 09 časova. U 10 sati u subotu na Gradskoj plaži startuje takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“, dok su za 18 časova na Trgu partizana u Arilju zakazani  Drugi susreti veteran u organizaciji Kulturno umetničkog društva Arilje.

Performans Vitezova Beli Orlovi biće izveden od 16 časova u nedelju, 27. maja na Trgu partizana, a predstava „Zmaj sa golubijim srcem“ dramske grupa „Tračak zračak“ OŠ „Ratko Jovanović“ Kruščica, IO Visoka i izložba dečjih radova, rezervisano su za 17 časova u Sokolskom domu.

Od 18 sati na istoj lokaciji uslediće priredba povodom dodele pohvala učenicima osnovnih i srednje škole. Praznično druženje u porti crkve Sveti Ahilije zakazano je za 20 časova, dok će u ulici Svetog Ahilija od 21 sat uslediti  Performans uličnih svirača Muzičke škole „Oktava“.

U ponedeljak, 28. maja kada se i obeležava Dan opštine Arilje- Ariljevdan, program će početi u 16 časova Svečanom sednicom Skupštine opštine Arilje u porti crkve Svetog Ahilija.

 

Istovremeno će biti otvorena i izložba radova učenika SŠ „Sveti Ahilije“.

Tačku na ovogodišnje obeležavanja Dana opštine od 20 sati staviće Dženana Lončarevića na koncertu koji će biti održan u Gradskom parku.

arilje-grb-veliki

 

Inače, Teritorija opštine Arilje je naseljena od davnina što dokazuju  arheološka nalazišta pećinskih naseobina sa obe strane Velikog Rzava (atar sela Radobuđa) koja datiraju iz paleolita.

Površina opštine je 349 km2 na čijem području  živi 18 792  stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2011. godine), u jednom gradskom i 21 seoskom naselju (organizovano u 15 mesnih zajednica).

Prirodne vrednosti na teritoriji opštine su Visočka banja, Spomenik prirode Bjeluška potajnica, Vodena pećina, kanjoni Velikog Rzava (Orlovača i Visočka klisura).

Na teritoriji opštine je izgrađen regionalni sistem za snabdevanje vodom „Rzav“ koji već vodom snabdeva opštine Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac. Trenutno je kapaciteta 1300 l/s, a predviđeno je da bude 2300 l/s pijaće vode.

Planskim dokumentima je predviđen razvoj turizma, ribolova, male akumulacije pa i minihidroelektrana.

U opštini postoje  četiri nepokretna kulturna dobra. Crkva svetog Ahilija (zadužbina kralja Dragutina) iz XIII veka u centru Arilja je kulturno dobro od izuzetnog značaja. Crkva svetog Nikole iz XIII veka u selu Brekovo je kulturno dobro od velikog značaja, manastir Klisura u Dobrači i kuća Perke Krčevinac u Radobuđi su kulturna dobra. Postoji još deset kulturnih dobara pod prethodnom zaštitom, od kojih su sedam arheološka nalazišta.

Lepo ponela, ali nije iznela dobar rod     Foto--URP

Treba istaći da od 1970. godine, Arilje predstavlja centar proizvodnje malinepo čemu je ova opština poznata širom sveta. Proizvodnjom maline se u ovom kraju bavi gotovo celokupno stanovništvo.