Decu u Užicu, pored korone, napada i varičela

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
14. Januar 2022
Decu u Užicu, pored korone, napada i varičela

Sve je više dece koja se javljaju u dečju kovid ambulantu sa simptomima koronavirusa. Povećan je i broj dece čija klinička slika zahteva bolničko lečenje pa je od danas ponovo Dečje odeljenje Opšte bolnice u Užicu pretvoreno u Dečju kovid bolnicu koja zbrinjava kovid obolelu decu iz Zlatiborskog okruga. Od novembra je evidentirana i pojava varičele u Užicu pa je od početka godine dijagnostikovana kod blizu 200 mališana.

Od 1.januara kada je u dečjoj kovid ambulanti u Užicu pregledano 44 dece, brojka se ovih dana udvostručila. Uglavnom su u pitanju lakše kliničke slike a manji procenat, svega nekoliko, upućeno je na Pedijatrijsko kovid odeljenje. Pored koronavirusa, u Službu za zdravstvenu zaštitu dece, evidentiran je porast drugih oboljenje ali i prisustvo varičele.

„Pored dece koja prođu kovid preglede u kovid ambulanti, povećan je broj i nekovid dece koja se zbog drugih tegoba javljaju nama. Najčešća su povraćanja kod beba, bol u uhu, alergije, bronhitisi i varičela. Takve je dece više od 300 dnevno. Sreća je da su ređe teže kliničke slike. Od polovine decembra povećan je broj dece koja se javljaju zbog varičele. Od 1.januara do juče, sa varičelom se javilo 185 dece, što je u porastu u odnosu na ranije. Velike su gužve a problem stvara i odsustvo nekoliko pedijatara koji su zaraženi koronavirusom“, kaže za Nova.rs načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Užice dr Novka Garabinović.

Nije mali broj dece kod koje je varičela udružena sa koronavirusom, ali zbog blažih oblika novog soja, nema većih komplikacija.

Povećan je i broj dece iz Zlatiborskog okruga čija klinička slika zahteva bolničko lečenje pa je Dečje odeljenje od danas ponovo pretvoreno u Dečju kovid bolnicu. Kako smo saznali od načelnice tog odeljenja, kliničke slike nisu zabrinjavajuće a među decom najviše je najmlađih.

„Dečje odeljenje smo danas opet iselili na Dečju hirurgiju, kao što smo to i ranije radili u ovakvim situacijama. Do sada su nam deca, sa majkama pratiljama bila na Kožnom odeljenju, danas ih imamo trinaest i očekujemo veći broj. To su uglavnom mala deca uzrasta do četiri godine, mada imamo jedno dete staro svega 19 dana. Klinička slika kod tog deteta kao i kod ostalih, sada ide uglavnom povoljnim tokom ali se ne smemo opuštati zbog dosadašnjih iskustava“, rekla je za naš portal dr Dara Božović.

Doktorka Božović kaže da je nešto veći broj hospitalizovane dece sa varičelom bio pre Nove godine te da je klinička slika išla nešto komplikovanije uz visoke temperature što traje više dana. U tim situacijama je obavezan poseban izalocioni prostor. Ukoliko se uveće broj dece za bolničko lečenje sa boginjama, biće obezbeđen novi izolovan prostor za takvu decu.

 

U vrtićima Predškolske ustanove Užice, varičela se javila u nekoliko objekata ali nema masovnijeg oboljevanja, potvrdila nam je direktorka ove ustanove Veselinka Jovanović.

„U svim objektima imamo smanjen broj dece a prema informacijama koje imam od vaspitača, to je uglavnom zbog virisnih infekcija. U objektu „Poletarac“ boginje su se prvi put pojavile u novembru, postepeno po jedna grupa i nekoliko pojedinačnih slučajeva u vrtiću u Sevojno i u „Iskri“. Nemamo tačnu evidenciju jer nam roditelji ne javljaju uvek tačan razlog izostanka dece ali nema neke epidemijske situacije zbog boginja“, rekla nam je Jovanović.

Inače, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Zlatiborskog okruga evidentiran je 781 novi slučaj zaražavanja koronavirusom od čega najviše u Užicu 238. U Zlatiborskom okrugu, tokom prethodnog dana u kovid ambulantama obavljeno je 2.400 pregleda. Na bolničko lečenje primljeno je 30 pacijenata a sa lečenja otpušteno 14. U svim bolnicama okruga nalazi se 158 kovid pacijenata, 101 se leči u dnevnim bolnicama a na respiratoru su tri životno ugrožena lica.