Devet decenija opštine Čajetina

30. Jun 2018
Devet decenija opštine Čajetina

Opština Čajetina, koja je pre 90 godina proglašena varošicom, retka je lokalna samouprava u Srbiji koja beleži porast broja stanovnika, sve bolje uslove za život i sve veći broj turista koji posećuju Zlatibor, najatraktivniju turističku destinaciju u Srbiji.  Plan je bio da ove godine Dan opštine bude obeležen protesno u Beogradu ali je protest odložen jer je iz Vlade usledio poziv na pregovore. Dan ranije, tradicionalno su uručena priznanja istaknutim kolektivima i pojedincima.

CAjetina-slika (1)

U znak dobre volje i spremnosti Zlatiboraca da republičkoj vlasti daju šansu da se urazumi po pitanju odnosa prema ovoj opštini, zakazani protest je odložen a da li će ga biti, zavisi od ishoda razgovora predstavnika lokalne samouprave i Republike.

Predsednik opštine Čajetina Mlan Stamatović kaže da je odluka o odlaganju protesta doneta zbog iznenadnog poziva na razgovor koji je čelnicima lokalnih vlasti Čajetine, Šapca i Paraćina uputio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

стамат

Stamatović naglašava da pomeranje protesta ne znači i konačno odustajanje od masovnog izražavanja nezadovoljstva građana Čajetine i Zlatibora zbog antiustavne i protivzakonite Uredbe o proglašenju Parka prirode ”Zlatibor”, diskriminatorskog odnosa aktuelne vlasti prema toj lokalnoj samoupravi i opstrukcije izgradnje zlatiborske gondole, dodajući da je Vlada Srbije do sada uporno odbijala da razgovara sa predstavnicima Opštine Čajetina, donoseći isključivo političke odluke koje su bile ne samo protiv interesa Zlatiboraca, već i protiv interesa države Srbije.

Povodom 30.juna Dana opštine Čajetina i 90 godina od kada je Čajetina proglašena varošicom, dan ranije dodeljena su priznanja pojedincima i kolektivima koji su, u prethodnih godinu dana, ostvarili zapažene rezultate u svojim oblastima.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da se lokalna samouprava opredelila da radi u opštem interesu, da razvija svoju lokalnu zajednicu, u skladu sa zakonom i jedinim postojećim Ustavom Republike Srbije, da radi u interesu građana koji žive na teritoriji opštine Čajetina, brojnih turista koji ovde dolaze, kao i brojnih investitora koji ulažu svoj kapital na Zlatiboru.

Cajetina

„Mi dajemo povlastice domaćim investitorima, ne dajemo strancima, ne uzimamo od vas vaše prihode pa da dajemo stranim kompanijama, ne poklanjamo zemljište stranim kompanijama. Nama investitori plaćaju svoje obaveze, plaćaju zemljište i znaju to da cene kao što i mi njih cenimo zbog toga jer je to jedan zajednički doprinos. Naša najveća investicija je „Gold gondola“ koju planiramo da završimo u najkraće mogućem roku“ naglasio je predsednik Stamatović.

Priznanja opštine Čajetina pripala su:

Radomiru Jankoviću iz Rožanstva, vlasniku “Mesare Janković”, jedne od retkih mesara koja na tržište plasira proizvode koji vode poreklo sa naših prostora. Firma  trenutno ima 22 radnika.

Draganu Nikiću iz Čajetine, vlasniku “Foto studija Nikić”, koji postoji već dve decenije, kao svojevrsni hroničar dešavanja u opštini.

Petru Tešiću, vlasniku firme “Gorštak” iz Braneškog Polja, otvorene 1989. godine na Tari, a koja od 2005. godine posluje u Braneškom Polju. Firma je počela sa dvojicom radnika, a sada zapošljava 75  ljudi, koji rade na proizvodnji rezane građe i peleta.

CAjetina slika

Dragici Božović, poljoprivrednom proizvođaču iz Dautovca, koja trenutno brine o 10 muznih krava i dve junice. Godišnje mlekari „Spasojević“ preda oko 40.000 litara mleka.

Ivanu Tmušiću, dugogodišnjem kapitenu košarkaša Zlatibora. Sa kapitenskom trakom vodio je košarkaše Zlatibora do istorijskog uspeha – plasmana u najjači rang srpske košarke i na Kup Radivoja Koraća. Košarkaški savez Srbije uručio mu je na Kupu priznanje kao igraču koji je prošao četiri takmičarska ranga sa istim timom.

Vladimiru Viriću, proizvođaču mleka iz Krive Reke. Porodica Virić trenutno ima 39 krava muzara, 12 priplodnih junica, ukupno 67 grla. Dnevno mlekari „Lazar“ Blace preda 630 litara mleka.

Zahvalnice i novčane nagrade u iznosu od 30 hiljada dinara pripale su: Mariji Spasenić (Kriva Reka), Ružici Rajaković (Mačkat), Veri Mlađenović (Čajetina), Stojanki Grujović (Mačkat), Emiliji Milojević (Čajetina), Aleksandru Mariću (Mačkat), Branki Nešević (Čajetina) i Milivoju Milosavljeviću (Šljivovica).

Zahvalnica “Zoran Tmušić” za humanitarni rad pripala je beogradskoj novinarki Tamari Grujić, idejnom tvorcu emisije “S Tamarom u akciji”. Svojim dosadašnjim radom pomogla je renoviranje 12 300 kvadrata, tačnije 154 doma i pomogla 154 porodice – od toga 460 dece, da žive u neuporedivo boljim životnim uslovima

Opštinske pohvalnice primili su učenici: Aleksandar Vučenović (đak generacije), Natalija Božović, Teodora Žunić, Nađa Radibratović, Milica Smiljanić, Milan Vojinović, Marija Bojović (đak generacije), Anđela Gojković (đak generacije) i Katarina Nikolić. Oni su takođe dobili zlatnik sa likom Vuka Karadžića, kao i porodične ulaznice za “Dino park”.

“Zlatiborska povelja” pripala je Miroljubu Aleksiću, vlasniku “Alko grupacije” koja je ove godine na Zlatiboru otvorila “Grand hotel Tornik”, trenutno najveći hotel na Zlatiboru i jedini sa “pet zvezdica”, kapaciteta 357 soba i apartmana. Namera je da se u kasnijoj fazi “Grand hotelu Tornik” pridruži i “Hotel Tornik skaj” sa rotacionim restoranom i heliodromom, pa će oni zajedno predstavljati velelepnu celinu.

U ime dobitnika Miroljub Aleksić, vlasnik „ Alko grupe“ zahvalio se na priznanju, istakavši da je „vrlo zadovoljan što je otvaranjem hotela na Zlatiboru dao mali doprinos razvoju jedne turističke destinacije koja je verovatno jedna od najznačajnih, ako ne i najznačajnija u Srbiji. Srećan sam što će Zlatibor vrlo brzo dobiti i gondolu, u skorije vreme nadam se i aerodrom, auto-put,  što će stvoriti uslove za još veći broj turista od trenutnih milion evidentiranih, i otvaranje Zlatibora za bogatiju turističku klijentelu“.

Svečanosti dodele priznanja zaslužnima prisustvovali su, između ostalih, predstavnici bratskih opština Herceg Novi, Trnovo i Laktaši, kao i ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Ratko Čkonjević.

Čajetina kao administrativno sedište Zlatibora, po oipisu stanovništva 2011.godine imala je 3.336 stanovnika, dvadeset godina ranije taj broj je za oko hiljadu manji pa se pretpostavlja da Čajetina danas ima više od četiri hiljade stanovnika.

Čajetina se nalazi na 850m/nv a najviši vrh na teritoriji opštine je Tornik sa 1496m/nv.

Ime ove opštine potiče od reči čajati ili čajiti, što je nekada na lokalnom govoru značilo čekati. Pošto su se plašili da zimi pojedinačno putuju preko Zlatibora, zlatiborske kiridžije su se ovde sačekivali vraćajući se iz Šumadije.

Prvi do danas pronađeni dokument koji pominje Čajetinu je iz 1815. godine. To je pismo Jovana Mićića knjazu Milošu kojim ga obaveštava o prijemu poreskih knjiga. Čajetinu 1826. godine pominje i Joakim Vujić u svojoj knjizi „Putešestvije po Serbiji“.