Devet decenija uzor domaće odbrambene industrije

23. Novembar 2018
Devet decenija uzor domaće odbrambene industrije

Kontinuirano proširenje kapaciteta, proizvodnog programa, ljudstva, unapređenje bezbednosti i modernizacija karakterišu prvih devet decenija postojanja  “Prvog partizana”.  Povodom tog značajnog jubileja postavljanjen je kamena temeljca za objekat na Beloj zemlji u kome će posao dobiti 200 novih radnika. Istovremeno je pokrenuta i proizvodnja u novom pogonu  u Krčagovu iz koga će izlaziti čaura za kalibar 12,7 milimetara, što će za 30% uvećati prihode fabrike i uposliti oko 100 novih radnika.

Dole

Danas moderna kompanija „Prvi partizan“ trenutno ima više od 1 650  zaposlenih  i ostvaruje ukupan prihod oko 95 miliona dolara. Proizvode plasira širom sveta, izuzev Antarktika.

U opremu u pogonu Čaura 2 koja je delom iz domaće proizvodnje i iz uvoza uloženo je sedam miliona evra, od čega je deo sredstava obezbedilo Ministarstvo odbrane koje upravlja fabrikom.

ministar

U naselju Dautovac na Beloj zemlji gde je država 74 hektara proglasila javnim interesom, na lokaciji na kojoj su proleća prošle godine počeli pripremni radovi gradiće se objekat površine 20 000 metara kvadratnih u kome će se od kraja naredne godine kompletirati, pakovati i stokirati roba za izvoz u više od 70 zemalja sveta.

U novu fabriku, koja će biti urađena uz strogo poštovanje standarda iz oblasti bezbednosti i zdravlja zaposlenih, biće izmešten ostatak proizvodnje koji se odvija u podzemnom pogonu takozvanoj Rupi. U početnom delu poslovanja novog pogona posao će dobiti oko 200 novih radnika, a ukupna ulaganja u ovaj pogon dostići će 20 miliona evra.

All-focus

Sve ovo dovešće do kraja sedmogodišnji projekat „Modernizacija kapaciteta“ čiji cilj je izmeštanje komletne proizvodnje koja se odvija u podzemnom objektu u Krčagovu, povećanje proizvodnje same fabrike i podizanje kvaliteta na viši nivo. U pogonu na Beloj zemlji biće primenjeni najviši standardi u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, naglasio je Dobrosav  Andrić, generalni direktor fabrike “Prvi partizan”, dodajući da je država značajan partner, jer vidi da je vojna industrija jedna od privrednih grana u koje treba da ulaže zbog svetskog tržišta na koje se plasiraju proizvodi.

2018. je godina velikih jubileja, ne samo srpske ratne istorije, već i odbrambene industrije Srbije o čemu svedoče činjenice dugogodišnje strategije države da investira i napravi sopstvenu odbrambenu industriju. Po rečima dr Nenad Miloradović, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse utvrđena strategija biće nastavljena i u budućnosti.

All-focus

Kompanija „Prvi partizan“ koja predstavlja jedan od najstarijih i najuspešnijih kolektiva u sistemu odbrambene industrije,  zahvaljujući dobrim pozicijama na svetskom tržištu, investirala je oko 25 miliona evra u obnavljanje tehnologija. Država je u ovu fabriku uložila oko četiri miliona direktnih i oko 15 miliona evra indirektnih investicija, stavljajući svoj profit u investicione svrhe. Ove dve investicije, nova linija za proizvodnju čaura i pogon na Beloj Zemlji, trebalo bi da povećaju prihode preduzeća za 50 procenata, rekao je Miloradović.

All-focus

Od 150 zaposlenih u prve dve godine rada fabrike stigli smo do 1.650 u godini u kojoj obeležavamo veliki jubilej. U protekle dve decenije uspeli smo da proizvodne kapacitete povećamo za više od 500 posto paralelno uvodeći nove standarde kvaliteta što je doprinelo da se visoko pozicioniramo na svetskom tržištu u svojoj branši. „Prvi partizan“ je danas primer uspešnog kolektiva koji nastavlja da širi resurse, gradi nove proizvodne kapacitete, upošljava značajan broj ljudi koji svoju budućnost vezuju za Užice i užički kraj, rezimirao je Dobrosav Andrić, generalni direktor PPU.

All-focus

Inače, JP “Užice razvoj“ izradilo planski dokument  Plana detaljne regulacije “Prvi partizan” Užice- Bela zemlja- Ljubanje. Prema rečima, Nikole Maksimovića, direktora JP “Užice razvoj” izrada ovakvog Planskog dokumenta, za firmu je bio izazov, obzirom na njegovu specifičnost kako u konfiguraciji terena tako i u korišćenoj Zakonskoj i tehničkoj regulativi u oblasti vojne industrije, kao i usaglašenosti Planske dokumentacije svih nivoa planiranja.

Svečanom obeležavanju značajnog jubileja kompanije “Prvi partizan” prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima, ali i poslovni partneri ove kompanije iz zemlje i inostranstva.

vojnici


 

ISTORIJAT FABRIKE

Osnivač fabrike, Jakob Pošinger, je 1927. godine u saradnji sa vojskom i vladom Kraljevine Jugoslavije preselio svoju proizvodnju iz Kranja (Slovenija) u Užice. Nakon nabavke mašina pogoni su bili opremljeni za proizvodnju lovačkih pušaka i pištoljske municije.  Fabrika je počela sa radom 1. maja 1928. godine u kasarni “Stevan Nemanja” u Krčagovu. Tokom prve dve godine u fabrici je radilo 150 radnika.

Vlasti grada Užica su 1935. godine poklonili g. Pošingeru zemljište na kome je izgrađena nova fabrika. Polaganje kamena temeljca 20. juna 1935. godine je označilo početak izgradnje prve privatne fabrike ovakve vrste na Balkanu.  Zvanično ime fabrike je bilo “Fabrika oružija i municije Užice” – FOMU.

Na početku Drugog svetskog rata okupacione snage su teško oštetile proizvodne pogone i uništile upravnu zgradu do temelja. Grad je oslobođen 24. septembra 1941. godine i fabrika oružija je ponovo počela sa radom pod kontrolom partizanskih vlasti. Pogoni za proizvodnju municije i alatnica su preseljeni u tunele trezora Narodne banke dok su ostali pogoni preseljeni u okolinu grada.

Tokom tog perioda Užice je bio jedini grad u Jugoslaviji, a verovatno i u Evropi, u kome je fabrika oružija radila pod okupacijom. Fabrika je imala veoma važnu ulogu u opremljanju jedinica Narodno oslobodilačke vojske i bila je veoma poznata po proizvodnji “tankih i dugačkih pušaka” – partizanki i ručnih granata.

Fabrika je prestala sa radom 22. novembra 1941. godine kada je u podmetnutnoj eksploziji poginulo više od 120 radnika.

Po završetku Drugog svetskog rata, 5. septembra 1947. godine, FOMU je dobila novo ime “Prvi partizan” i postala je vlasništvo države.

Krajem sedamdesetih godina preduzeće “Prvi partizan” je počelo izgradnju novih pogona i objekata što je omogućilo povećanje kapaciteta i uvođenje novih proizvoda.


 

 

 

PPU