Dobitnicima nagrada literarnog konkursa uručene nagrade JKP “Vodovod Zlatibor”

Autor: zlatiborpress.rs
22. Mart 2022
Dobitnicima nagrada literarnog konkursa uručene nagrade JKP “Vodovod Zlatibor”

Očuvanje životne sredine u opštini Čajetina postavljeno je na listu visokih prioriteta a sve sa ciljem kako bi postala prva eko opština u Srbiji. Da je svest o značaju voda itekako razvijena na području ove opštine govori i novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadih voda koje je ujedno i prvi moderan prečišćivač većih kapaciteta u Srbiji.

Svake godine 22. marta obeležava se Svetski dan voda. Tema ovogodišnjeg obeležavanja jeste „Učiniti nevidljivo vidljivim“, odnosno akcenat je stavljen na značaj podzemnih voda koje čine skoro 99 procenata tečne slatke vode na planeti. Tim povodom JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina bio je organizator literarnog konkursa na temu „Kako ću sačuvati vodu“ na koji su se odazvale sve škole na teritoriji opštine Čajetina.

“Na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda doveli smo deo učenika od petog do osmog razreda iz Sirogojna, Ljubiša, Šljivovice i Mačkata kao jednu od brojnih aktivnosti koju sprovodimo povodom obeležavanja Svetskog dana voda 22. marta. U školama se realizuje tematska nedelja na temu “vode” u okviru koje se učenicima predstavlja višedimenzionalnost značaja vode i učenici treba da shvate da oni svoj lični doprinos za očuvanje ovog nezamenjivog prirodnog resursa”, rekla je Ljiljana Pavlović, nastavnica biologije.

Učenici osmog razreda iz Šljivovice dobili su specijalnu nagradu za grupni rad koji su napisali na nivou odeljenja u okviru časa čuvara prirode. Nagrade u vidu diploma, porodičnih karti za Gold gondolu, Avantura i Dino parka uručio je direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Milomir Tucović.

“Imali smo priličan odziv dece i danas smo dodelili nagrade pobednicima konkursa i OŠ “Milivoje Borović” iz Mačkata koji su grupno učestvovali u konkursu. Mogu reći da smo stvarno prijatno iznenađeni koliko deca imaju razvijenu svest o značaju voda i očuvanju životne sredine, ramišljaju veoma zrelo”, kaže Milomir Tucović, direktor JKP “Vodovod Zlatibor” Čajetina.

U planu je da se na proleće sprovede još jedna akcija sa učenicima i nastavnicima osnovnih škola tokom koje će se obići fabrika za proizvodnju vode i deci prikazati sam proces prerade vode. Što se samog postrojenja tiče, pušteno je u rad prošle godine i još uvek traje probni rad tokom koga se prati tehnološki proces i merenje učinka u prerađenoj vodi.

Fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs.