Doprinos očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa srpskog naroda na Krfu

Autor: uzice.rs
05. Oktobar 2023
Doprinos očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa srpskog naroda na Krfu

Organizacija Crvenog krsta Užice već pet godina zajedno sa svojim volonterima i dobrovoljnim davaocima krvi, posećuje ostrva Krf i Vido kako bi radila na obnovi i održavanju spomenika posvećenih teškom periodu srpske istorije. Ova, sada već tradicija, nastavljena je i ove godine, kada je 27 predstavnika organizacije Crvenog krsta boravilo na Krfu u periodu 26.septembar – 1.oktobar.

Mladi volonteri imali su priliku da upoznaju ostrvo, da obiđu znamenitosti srpske i grčke istorije, ali i da svojom posetom i radom daju doprinos u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda na prostorima Krfa. Poznajući dobro istoriju Albanske golgote, želja svakog volontera Crvenog krsta bila je da bar svojim malim delom dobrote i doprinosom kroz održavanje spomenika na Krfu, oda počast velikoj žrtvi svojih slavnih predaka koji počivaju u Mauzoleju na ostrvu Vido ili u dubinama Plave grobnice.

“Upravo najmanje što se možemo da učinimo za heroje Velikog rata i simbol slobode Srba ali i drugih naroda, je da očuvamo i održimo u dobrom stanju simbole i kosturnice predaka i time njihovoj žrtvi damo večnu zahvalnost”, ističu jednoglasno volonteri Crvenog krsta Užice. Pored mnogobrojnih humanitarnih akcija i aktivnosti, pridodali su i ovu, vrlo specifičnu i time po ko zna koji put postali jedinstveni u humanosti, čovekoljublju i očuvanju tradicija.

Ostrvo Krf u Grčkoj, sigurno jedno od najlepših u mediteranu, ima posebno mesto u srcima srpskih posetilaca, turista i svih onih koji su imali priliku da ga posete. Mesto koje nosi naziv „srpskog Jerusalima“ je zborište Srba koji dolaze, slobodno bi se moglo reći kao hodočasnici, na mesto velikog kako stradanja, tako i najvećeg vaskrsenja srpske vojske i države.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs