Dualni profili u Zlatiborskom okrugu

12. Maj 2017
Dualni profili u Zlatiborskom okrugu

Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o upisu u srednje škole novi obrazovni profili odobreni su u Užičkoj gimnaziji i Ekonomskoj školi. Po dualnom sistemu obrazovanja od naredne školske godine učenici će se školovati za operatera za obradu metala u Tehničkoj školi u Užicu, zatim za modnog krojača u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ u Užicu, Tehničkoj školi u Prijepolju i Tehničko- poljoprivrednoj školi u Sjenici.

Dualno obrazovanje pohađanje i budući bravari i to u školama u Požegi i Sjenici, a automehaničari u Požegi. Poljoprivredna škola sa domom učenika”Ljubo Mićić” u Požegi upisaće pekar, prerađivače mleka i cvećar, sve po sistemu dualnog obrazovanja.

Tehničkoj školi u Prijepolju je odobren upis obrazovnog profila modni krojač po dualnom obrazovnom modelu u koji će biti uključeno i 10 preduzeća koja se bave tekstilstvom iz opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

 

Inače, u dualni sistem obrazovanja u narednoj školskoj godini biće uključeno 127 škola, a mesta će biti za 2.330 đaka, kažu u Ministarstvu prosvete. Za potrebe privrede jer oko 2.000 kompanija želi da se uključi u sistem, 40 zanimanja biće modernizovano i imaće elemente dualnog obrazovanja, a za njih će se školovati 3.000 đaka.

“Modni krojač, to je velika podrška tekstilnoj industriji, imaćemo za taj profil 380 mesta, podrška saobraćaju, imaćemo podršku mašinskoj industriji, na primer operater za preradu metala, koji će dobiti 90 mesta. Ono što nam predstoji u narednom periodu i što nismo uspeli da za ovako kratak vremenski period uradimo, a to je podrška građevini, ali se nadam da ćemo naredna školske godine pokriti i to područje rada”, ističe savetnik ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Treba istaći da je Nacrt zakon o dualnom obrazovanju završen i uskoro će se naći na javnoj raspravi, pa u republičkom parlamentu.

uzice-grb-velikiOvaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.