Dva filma iz Srbije nominovana u Kanu za prestižnu Doc Alliance nagradu

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
23. Jul 2023
Dva filma iz Srbije nominovana u Kanu za prestižnu Doc Alliance nagradu
Na Filmskom festivalu u Kanu, mreža sedam vodećih evropskih festivala dokumentarnog filma, objavila je listu filmova nominovanih za prestižnu, godišnju nagradu Doc Alliance Award 2023 tokom Doc Day-a.
Programeri i umetnički direktori festivala Doc Alliance, od 2008, svake godine za nagradu nominuju po jedan kratki i jedan dugometražni dokumentarni film. Među 16 filmova nominovanih za ovogodišnju nagradu nalaze se i dva filma iz Srbije  – dugometražni hibridni film “Kristina”, Nikole Spasića, koji je predložen od strane festivala FIDMarseille i „Prilagođeni“, Dejana Petrovića koji je nominovan za najbolji kratki dokumentarac na predlog umetničkog direktora Dokufesta.
Film “Kristina” portretiše izuzetno lepu ženu srednjih godina koja živi ugodno sama, ali nakon tri slučajna susreta sa Markom pita se da li je on duh ili njena srodna duša. Ovaj film premijerno je prikazan na festivalu FIDMarseille i tom prilikom je osvojio First Film Award, a sem toga osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja u usponu na Festivalu evropskog filma u Sevilji, specijalno priznanje mladog žirija na Muestra de cinema de Lanzarote, dve nagrade na festivalu Merlinka, za najbolji domaći film i za najbolji međunarodni film i nagradu za najbolju režiju na Martovskom festivalu. Film je prikazan na brojnim festivalima širom sveta, a njegova turneja i dalje traje. Film je snimljen u produkciji producentske kuće Rezon, a distributer za svet je londonska kompanije Reason8.
Otkrivajući jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi i uspostavljajući paralelu između azila za pse i društva, “Prilagođeni” preispituje hijerarhije moći, kao i relativnost autoriteta koji nas uz pomoć nagrade i kazne čini poslušnima. Ovaj višestruko nagrađivani kratki dokumentarac, nakon svetske premijere na festivalu IDFA u Amsterdamu, prikazan je na više od 40 filmskih festivala (Visions du Réel, Millennium Docs Against Gravity Film Festival, Dokufest, Thessaloniki Documentary Festival, Beldocs itd.). Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra Filmart i producentske kuće Cinnamon Films, a distriber je austrijski Square Eyes. 
Oba filma su snimljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.
Filmovi nominovani za nagradu imaju priliku da, tokom godine, budu prikazani na nekim od festivala Doc Alliance – CPH:DOX, Docslisboa, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji.hlava, Millennium Docs Against Gravity, Visions du Réel, a žiri, sastavljen od filmskih kritičara i predstavnika filmske industrije, dodeljuju dve nagrade – za najbolji kratki i najbolji dugometražni film.
Proglašenje ovogodišnjih pobednika je avgustu u Prizrenu, na Dokufestu, koji je ove godine gost festival Doc Alliance.
Fotografije—Nezavisni filmski centar Filmart