Dva nova smera za privredu Prijepolja

08. Februar 2017
Dva nova smera za privredu Prijepolja

Uvođenje jednog odeljenja računarske Gimnazije i modnog krojača u Tehničkoj školi kroz sistem dualnog obrazovanja, predstavlja novinu u upisu učenika u prvi razred srednjih škola u Prijepolju koja će biti primenljiva od naredne školske godine.Školska uprava je podržala predloge Tehničke škole i prijepoljske Gimnazije da se od naredne godine uvede po jedan novi smer, shodno potrebama privrede, istakla je Radmila Marjanović iz Školske uprave u Užicu.

Plan upisa učenika u srednje škole opštine Prijepolje za kalendarsku 2017/2018 godinu bila je tema sastanka predstavnika Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja, Školske uprave u Užicu, lokalne privrede, Nacionalne službe za zapošljavanje, opštine Prijepolje i direktora ovdašnjih srednjih škola.

Osmi razred prijepoljskih osnovnih škola ove godine završava ukupno 394 učenika, što je za 28 više u odnosu na prošlu godinu.

Prijepoljska Gimnazija planira da u narednoj školskoj godini svoja vrata otvori za 110 učenika. Novina u odnosu na prošlu godinu jeste što se planira uvođenje jednog odeljenja takozvane Računarske Gimnazije u koji bi bilo upisano 20 posebno obdarenih učenika.

Uvođenje dualnog obrazovanja predstavlja novinu u Tehničkoj školi te je planirano da se upiše jedno odeljenje smera modni krojač od 30 učenika.

Školska uprava je podržala predloge Tehničke škole i prijepoljske Gimnazije da se od naredne godine uvede po jedan novi smer, shodno potrebama privrede, istakla je Radmila Marjanović iz Školske uprave u Užicu.

Predstvanici Klastera Tekstilaca, koji su inicijatori uvođenja dualnog obrazovanja i ovdašnje Tehničke škole imali su oprečne stavove kada je u pitanju predloženi broj učenika koji je planiran da se upiše u smer modni krojač. Naime, tekstilna industrija ima realnu potrebu za zaposlenjem većeg broja obrazovanog i stručnog kadra te stoga predloženi broj od 30 učenika ne predstavlja realnu potrebu privrede rečeno je na sastanku.

Prošle godine smo predvideli jedno odeljenje modelara odeće na četvrtom stepenu stručne spreme međutim nije bilo zainteresovanih i nismo uspeli da ih upišemo, pa smo ove godine predložili jedno odeljenje modnog krojača na trećem stepenu stručne spreme što smatramo da zadovoljava potrebe tržišta – , istakla je profesorka stručnih predmeta tekstilne struke u Tehničkoj školi u Prijepolju, Snežana Lazarević. S druge strane, Suanita Čelebić iz kompanije “Trendteks”, najveće tekstilne firme u Zapadnoj Srbiji kaže da su njhove potrebe kao i potrebe drugih tekstilaca daleko veće od predloženog broja za upis učenika te su se zbog toga i zalagali za uvođenje dualnog obrazovanja u Tehničku školu.

Usled ekspanzije poljoprivrede u ovom kraju predstavnici Lokalne samouprave potenciraće da se u narednom periodu razmišlja o uvođenju poljoprivrednog smera kao i građevinskog škole.

Mi razmišljamo o aktiviranju zadrugarstva i to će biti inicijalna kapisla da kasnije tražimo uvođenje poljoprivrednog smera – smatra zamenik predsednika opštine Prijepolje Stanko Kijanović.

Inače, tri srednje škole u Prijepolju za upis u narednu školsku godinu ponudiće upis za ukupno 350 učenika. Svake godine nakon završenog osmog razreda školovanje u Prijepolju ne nastavi oko 60 učenika, prošle godine ovaj broj je znatno premašen pa je iz Prijepolja u druga mesta u regionu i dalje otišlo ukupno 107 đaka, čulo se na sastanku koji je održan u Gimnaziji u Prijepolju.