Dva pacijenta životno ugrožena zbog gripa

22. Februar 2019
Dva pacijenta životno ugrožena zbog gripa

Povodom  trenutne epidemiološke  situacije gripa u Opštoj  bolnici u Užicu,  trenutno su na Infektivnom  odeljenju hospitalizovana 54  pacijenta koji  imaju  simptome  slične gripu, dok je pet pacijenata  smešteno  na Centalnu  intenzivnu  negu od  kojih su dva  životno  ugožena.

Inače, prema izveštajima domova zdravlja na području Zlatiborskog okruga u periodu od 11.02. do 17.02.2019. godine registrovano je 1106 obolelih sa simptomima sličnih gripu. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godina.

U pomenutom periodu Zavodu za javno zdravlje Užice prijavljena su 24 pacijenta sa teškom akutnom respiratornom infekcijom.

Podsećamo da je i dalje na snazi zabrana poseta na svim odeljenjima u bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju koja važi od petka, 1. februara.

Nakon toga, tačnije 5. februara zbog komplikacija na plućima koje je izazvao virus gripa AH1 zabeležana su dva smrtna slučaja,   jedan 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja žena iz Užica.

Treba dodati da je 13.februara  gradonačelnik Užica, Tihomir Petković potpisao odluku da se zbog epidemije gripa zimski raspust za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Užica produži  do danas, i da učenici u drugo polugodište startuju u ponedeljak, 25. februara.

Par dana kasnije ista odluka doneta je na teritoriji čitave Srbije.