“Edip” jednoglasnom odlukom žirija i publike najbolja predstava 28. JPF

08. Novembar 2023
“Edip” jednoglasnom odlukom žirija i publike najbolja predstava 28. JPF

Stručni žiri 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, koji je ove godine radio u sastavu Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor – predsednik žirija, Urša Raukar-Gamulin, glumica – član žirija, Miloš Latinović, kulturolog, književnik – član žirija, Branislava Ilić, dramaturškinja – član žirija i Milan Nešković, profesor, reditelj – član žirija, doneo je odluku da se ARDALION ZA NAJBOLjU PREDSTAVU – dodeljuje predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU REŽIJU ̶ Dodeljuje se VELjKU MIĆUNOVIĆU za režiju predstave OČEVI I OCI Narodnog pozorišta Beograd. Mićunovićeva režija je precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe.
Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se VANjI EJDUS za ulogu Elizabete Medaković u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzustentno i scenski slikovito i na momente tumačila lik strankinje u zemlji koja ne prihvata. Nagrada je doneta većinom glasova.

 

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU MUŠKU ULOGU – Dodeljuje se MILANU MARIĆU za ulogu Edipa u predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se IVANKI-VANI PRELEVIĆ za scenografiju predstave NESPORAZUM Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora.
Nagrada je doneta većinom glasova.

 

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se MARIJI MARKOVIĆ-MILOJEV za kostime predstave EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se SENI ĐOROVIĆ za ulogu Nanke u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada ARDALION ZA NAJBOLjEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» ̶ Dodeljuje se ALEKSANDRU VUČKOVIĆU za ulogu Mihaila Medakovića u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima. Nagrada je doneta većinom glasova.

Specijalna NAGRADA ARDALION – Dodeljuje se ansamblu predstave NAŠ RAZRED Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru. Nagrada je doneta jednoglasno.

Publika je najvišu ocenu, 4,80 dodelila predstavi “Edip” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Fotografije—Radovan Baja Vujović