Ekoterapija za žene obolele od raka dojke na trasi gondole

Autor: Gold gondola
18. Oktobar 2022
Ekoterapija za žene obolele od raka dojke na trasi gondole

„Žena je sinonim za hrabrost”, poruka je akcije na Gold Gondoli povodom meseca borbe protiv raka dojke. JP „Gold Gondola Zlatibor”, u saradnji sa užičkim savetovalištem „Jefimija”, srpskim forumom protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija”, udruženjem „Žena uz ženu”, organizovala je druženje na Torniku sa ženama koje su pobedile ovu bolest.

„Od velike je važnosti podrška ženama koje se bore sa rakom dojke. Kao društveno odgovorno preduzeće, koje i samo promoviše zdrave stilove života, savim je prirodno da udružimo snage u borbi protiv ove bolesti savremenog doba, rekla je Bojana Božanić, direktorka JP „Gold Gondola Zlatibor”.

„Po broju obolelih Srbija je u evropskom proseku, ali nažalost, po broju preminulih od ove bolesti je na neslavnom prvom mestu u Evropi”, kaže Slavica Simić iz savetovališta „Jefimija”.

„Žene koje imaju rak dojke, su osvestile važne stvari kao što su potreba za odmorom, briga o svom zdravlju i stavljanje sebe na prvo mesto. Važno je napomenuti da su potrebni preventivni pregledi čak i kada nema nikakvih tegoba. Svaka žena posle 40-e godine već treba da ide na mamografske preglede dojki i kliničke ultrazvučne preglede prema protokolima”, rekla je potpredsednica savetovališta „Jefimija” dr Maja Gulan.

„Žene koje smo ugostili su učinile mnogo za promociju preventive raka dojke i izdvojile se svojim stavovima i odlučnošću da menjaju svest o problemima vezanim za samu bolest. Mnoga istraživanja su dokazala kako priroda deluje umirujuće i terapeutski na um i telo. Preduslov za očuvanje dobrog zdravlja je i boravak u prirodi. Zato smo im priuštili jedan Gondola planinski velnes “tretman”, kako bi se osećale bolje, relaksiranije i snažnije”, kazala je Božanić .

„Bolest ne bira i zato treba da razmišljamo srcem i podržimo jedna drugu”, zaključila je spisateljica i osnivačica udruženja “Žena uz ženu” Ana Dornik.

Prema Kalendaru javnog zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Organizaciju akcije „Žena je sinonim za hrabrost”, pomogli su „Gaga turs”, „Vizitor kafe” Zlatibor, Hotel „Palisad”, „MTC training” i Hotel „All seasons” Zlatibor.

Fotografije—Gold gondola Zlatibor