Etičko izveštavanje o nasilju prema ženama – Neophodna edukacija urednika i urednica

Autor: foruminfo.rs
02. Decembar 2021
Etičko izveštavanje o nasilju prema ženama – Neophodna edukacija urednika i urednica

„Etičko izveštavanje o nasilju prema ženama“ naziv je seminara koji je za novinare i novinarke lokalnih medija organizovao Forum žena Prijepolja. Cilj seminara bio je da se novinarima i novinarkama lokalnih medija ukaže na greške koje mediji najčešće prave kada izveštavaju o rodno senzitivnom nasilju, pre svega nasilju prema ženama.

Sa osnovnim pojmovima rodno zasnovanog nasilja, zakonodavnim okvirom u oblasti njegovog sprečavanja, primerima dobre i loše prakse u izveštavanju u medijima novinare i novinarke lokalnih medija u Srbiji je upoznala Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika „Vreme“ i jedna od osnivačica neformalne grupe „Novinarke protiv nasilja nad ženama“. Kada je u pitanju kvalitet izveštavanja o ovoj temi, ona ne pravi podelu na lokalne i nacionalne, već na medije koji se pridržavaju etičkog kodeksa i tabloide.

Kada mediji, koji su inače profesionalni i drže se etičkih standarda, greše oni u sto odsto slučajeva prave greške iz neznanja. Kada greše oni koji pretenduju da budu tabloidni mediji, tu već imamo kombinaciju neznanja i tendencije da bi se napravila senzacija kako bi se ljudi zaintrigirali da kliknu, a onda ispod vidite najobičnije saopštenje koje je prenelo već 50 medija – kaže novinarka i urednica nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević.

Da je nasilje prema ženama izuzetno osetljiva tema i da mediji često greše kada izveštavaju o tome saglasni su novinari i novinarke koji su prisustvovali seminaru.

Ako gledamo celu medijsku sliku, i ozbiljne informativne novine i tabloide sa druge strane, rekla bih da generalno slika nije povoljna kada su u pitanju žene žrtve nasilja. Medijska praksa je takva da se odgovornost za počinjeno delo prenosi na ženu. Tu pre svega mislim na naslove tipa “Ubio je zbog toga što ga je varala” ili “Ubio je zato što ga je ostavila” tako da je to najčešća praksa u medijima kada govorimo o femicidu – kaže master komunikološkinja Jovana Trajković.


Novinarka Televizije 5 iz Užica Milanka Nikolić u novinarstvu je više od 10 godina. Ona smatra da takve teme treba da rade novinari sa iskustvom iz ove oblasti, koji pre svega poštuju etički kodeks.

Upravo to se ne dešava na našoj medijskoj sceni. Iz tih razloga medijski izveštaji su nam puni diskriminacije, stereotipa, osuđivanja tako da mislim da treba više da se poradi na edukaciji novinara i novinarki – kaže Milanka.
Novinarka i profesorka iz Užica Slađana Vasiljević kaže da smo svi podlegli u trci za novcem.

Premalo je istine u svemu. To su vesti u kojima je istina na poslednjem mestu, a na prvom profit. Zbog toga urednici menjaju naslove, a često su novinari i novinarke korektno uradili izveštaj ili tekst. Ali sam naslov, oprema teksta, fotografije koje govore previše, često stvaraju bol – smatra Slađana Vasiljević.
Kao istraživačica pripravnica na Filozofskom fakultetu u Nišu master komunikološkinja Neda Necić se bavila temom izveštavnja o nasilju prema ženama i prikaza nivoa seksizma u medijima.

Rezultati su uvek isti. Principi etike se krše, a upravo takvim neetičkim izveštavanjem žene žrtve nasilja se ne osnažuju da prijave nasilje – kaže Neda Necić.
Kako bi doprinela da se poboljša kvalitet izveštavanja o nasilju prema ženama grupa „Novinarke protiv nasilja“ izradila je pre tri godine smernice za etičko izveštavanje o ovoj temi. Njihov cilj je da razreše dileme sa kojima se često susreću novinarke i novinari, ali i da se izbegne ili makar umanji nivo traumatizacije žena sa iskustvom nasilja.

Analiza medijskog izeštavanja, koja se radi na svakih šest meseci , pokazuje da ima blagog poboljšanja kada su u pitanju neki indikatori.

Ono što nam ova naša analiza pokazuje jeste da se izveštavanje, novinarski rad i osvešćenost novinara i novinarki iz godine u godinu popravljaju, ali nam urednici i urednice i dalje slabo usvajaju ono što novinari i novinarke već znaju. Tako često imamo sjajne novinarske sadržaje koji su urednički upropašćeni, bilo naslovom, bilo izborom fotografije. Smatram da i dalje najviše treba raditi sa urednicima i urednicamakoji bi mogli da počnu da uče od svojih novinara i novinarki – zaključila je Jovana Gligorijević.

Seminar „Etičko izveštavanje o nasilju prema ženama“ Forum žena Prijepolja realizova je u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena na selu Zlatiborskog okruga“ koji podržavaju organizacijaUN Vumen i Norveška ambasada u Srbiji.

Fotografije—Televizija Forum