Evropska sredstva za zelenu ekonomiju u Srbiji

23. Septembar 2018
Evropska sredstva za zelenu ekonomiju u Srbiji

Zelena ekonomija, odnosno projekti u oblasti zaštite životne sredine, predstavljaju razvojnu šansu za Srbiju i jedini su način da zemlja privuče strane investicije i poveća svoj rast i broj radnih mesta.

Tri ključna sektora za tranziciju ka zelenoj ekonomiji u kontekstu održivog razvoja za Srbiju su obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i održiva organska proizvodnja, ističu stručnjaci, dodajući da zelena ekonomija podrazumeva svako dugoročno ulaganje u sirovinsku i energetsku efikasnost uz smanjenje štetnih emisija i zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, uz smanjenje troškova proizvodnje i veću konkurentnost.

887

Inače, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju i Zapadni Balkan Žužana Hargitaj izjavila je nedavno u Beogradu da će ta banka trećinu ukupnih sredstava planiranih za različite projekte u Srbiji opredeliti za investicije u zelenu ekonomiju.

Ministar Trivan je rekao da Srbija u oblasti zaštite životne sredine “zaostaje 25 godina u odnosu na razvijene evropske zemlje”, ali da “ulaganja u životnu sredinu mogu voditi Srbiju putem razvoja i napretka”.

On je podsetio da su i druge zemlje pre Srbije bile suočene sa mnogim sličnim problemima i da su se približile EU zahvaljujući pomoći EBRD.

“Saradnja sa EBRD svih ovih godina je bila odlična i EBRD je partner koji će snažno podržati sve što nam je prioritetno, od pitanja otpadnih voda, komunalnog otpada do Vinče koja je na neki način postala paradigma onoga što je borba za zdravu životnu sredinu i naše saradnje sa EBRD, rekao je Trivan.

1423154196_page

Hargitaj je na sastanku s ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom navela je da će se program Zeleni gradovi, koji pruža podršku gradovima u rešavanju sistemskih problema – poput kvaliteta vazduha, energetske efikasnosti, komunalnog otpada, prerade voda – preko Beograda proširiti i na druge gradove u Srbiji.

Direktorka EBRD je naglasila opredeljenost te banke “da u središte aktivnosti stavi investicije koje doprinose poboljšanju životne sredine”, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

 

uzice-grb-veliki

Tekst je nastao u okviru projekta “Zelena ekonomija i eko turizam za održivi razvoj Užica” koji sufinansira Grad Užice. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.