Filmart je raspisao konkurse za Interakciju 2024 – Festival, Kamp i Radionicu

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
11. Mart 2024
Filmart je raspisao konkurse za Interakciju 2024 – Festival, Kamp i Radionicu

Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i trećem izdanju Festivala kratkog dokumentarnog filma.

Ovogodišnji Kamp Interakcija se održava od 10. do 27. avgusta i na njemu će učestvovati 15 učesnika – studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže. Učesnici, podeljeni u tri ekipe, tokom boravka u Čačku, Užicu i Požegi, snimaju tri kratka kreativna dokumentarna filma pod mentorstvom Efima Graboja, izraelskog dokumentariste. Rok za prijavu za Kamp je 1. mart 2024. godine.

Drugi konkurs je raspisan za Interakcija: Radionicu dokumentarnog filma koja će biti održana od 20. do 27. avgusta 2024. godine. Radionica je intenzivni sedmodnevni edukativni program namenjen filmadžijama, studentima filmskih akademija, kao i svima onima koji žele da, kroz predavanja i razgovore, unaprede znanja i veštine iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma ili razvijaju svoje dokumentarne projekte sa našim ekspertima – istaknutim dokumentaristima. Predavači i tutori Interakcija Radionice 2024 su: Rada Šešić iz Amsterdama, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo Film Festival itd.), Kris Filipone, dokumentarista iz SAD, koji je diplomirao na Univerzitetu Stenford i trenutno je gostujući predavač na Univerzitetu u Ajovi (SAD), Vouter Jansen iz Holandije, jedan od vodećih evropskih distributera i osnivač kompanije za festivalsku distribuciju Square Eyes, Iva Plemić Divjak, producentkinja dokumentarnih filmova iz Beograda i predsednica Udruženja dokumentarista Srbije – DOKSrbija, kao i Džejmi Melcer, nagrađivani reditelj dokumentarnih filmova i profesor na Stenford Univerzitetu u SAD. Rok za prijavljivanje na konkurs za učešće na Radionici je 1. april 2024. godine.

Pored navedena dva poziva za prijave za Kamp i Radionicu, Filmart je raspisao i konkurs za prijavu filmova za treće izdanje Interakcija: Festivala kratkog dokumentarnog filma. Festival je posvećen kratkim kreativnim dokumentarcima, trajanja do 40 minuta, a koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma. Mali broj pažljivo odabranih kratkih dokumentaraca biće predstavljen publici u okviru takmičarskog i dva netakmičarska programa – U fokusu i Interscreen. Rok za prijavljivanje je 15. april 2024, a Festival će biti održan od 20. do 27. avgusta, istovremeno u Užicu, Požegi i Čačku.

Pored navedenih programa, takođe u tom periodu u Užicu biće održani programi IVA. Lab i Interakcija: Teen Doc radionica za srednjoškolce iz Srbije i zemalja regiona.

Za više informacija o programima Interakcije 2024 i uslovima prijavljivanja na konkurse posetite www.interaction.rs  

Korišćene fotografije—Nezavisni filmski centar Filmart