Filmartove produkcije na 13. MikroFAF-u: od FECI-ja do kampa Interakcija 

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
17. Novembar 2022
Filmartove produkcije na 13. MikroFAF-u: od FECI-ja do kampa Interakcija 
Na ovogodišnjem, 13. MikroFAF: Controversy Edition, međunarodnom festivalu kratkog uradi sam i nezavisnog filma u Beogradu, biće prikazana tri kratkometražna filma u produkciji NFC Filmarta.

U takmičarkom programu festivala biće prikazan kratkometražni dokumentarni film Vrati se, rediteljke Ružice Anje Tadić, snimnjen u Ovčar banji tokom Interakcija: studentskog filmskog kampa,  2021. godine. Film prikazuje inspirativan pejzaž Ovčarsko-kablarske klisure i donosi portret čoveka koji, usred vanrednih okolnosti izazvanih klimatskim promenama, gaji poseban odnos sa prirodom, nastojeći da je sačuva. Ekipu filma Vrati se čine rediteljka Ružica Anja Tadić iz Srbije, snimatelj Johan Huimerind iz Estonije, montažerka Izabela Fridel iz Austrije, dizajner zvuka Predrag Kedić iz Srbije i Jovana Jevremović iz Čačka u svojstvu lokalne koordinatorke produkcije.

U okviru revijalnog programa Glas mladih MikroFAF predstavlja Interakciju i FECI – programe Filmarta iz Požege, kao i Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju iz Sarajeva i filmove mladih autora i autorki. U programu će biti prikazana dva kratka filma rediteljke Jovane Avramović – kratki igrani film Ožiljak, snimljen tokom programa FECI (Filmski edukativni centar Interakcija) 2013. godine i dokumentarac Povratak, snimljen tokom ovogodišnjeg kampa Interakcija. Nakon prikazanih filmova uslediće razgovor sa rediteljkom Jovanom Avramović (nekadašnjom polaznicom FECI, volonterkom i članicom organizacionog tima Interakcije, i ovogodišnjom učesnicom kampa Interakcija), kao i sa Jelenom Novaković i Zoranom Ćatićem. Razgovaraće se o praksama i iskustvima neformalnog i formalnog filmskog obrazovanja, kao i uključivanju mladih u medijski aktivizam.

Filmovi će biti prikazani u subotu, 19. novembra 2022. u Art bioskopu Kolarac, program Glas mladih s početkom u 17 časova, dok će film Vrati se biti prikazan u takmičarskom programu u 22 časa.

Filmovi su snimljeni u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart. Interakcija je projekat koji kontinuirano podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak i Cinnamon Films.

Fotografije—NFC Filmart