Filter u Novom Pazaru

23. Avgust 2016
Filter u Novom Pazaru

Novi Pazar će od 26.avgusta do 2.septembra biti domaćin prvog Festivala no stream kulture FILTER. Na pet atraktivnih lokacija u gradu, alternativnih izložbenih prostora u centralnoj gradskoj ulici Stevana Nemanje biće organizovane izložbe slika novopazarskih slikara, članova Foto kino kluba, modnih dizajnera. Posetioci festivala biće u prilici da vide i čuju koje su to najčitanije knjige u narodnoj biblioteci Dositej Obradović u poslednjih pet godina.

Takođe, u gradskom muzeju će biti upriličena izložba “Kućni muzej” na kojoj će biti izloženi unikatni komadi gramofona, fotoaparata i brojnih drugih kućnih predmeta koji se nalaze u domovima Novopazaraca.

Izložba slika u kafeu „Art“ nazvana „Particija“ okupiće oko 20 mladih i drugih autora koji dugo vremena nisu izlagali.

Javni razgovor na temu obrazovanje i kulture biće simbolično održani 1. septembra kao potreba lokalne zajednice i briga o budućim generacijama. Cilj javnog razgovora koji počinje u 19,30 i traje sat vremena, je da se pokrene pitanje kulture i kulturnog uzdizanja kroz segment školsta i obrazovanja.

U gradskom parku će biti organizovane projekcije četiri video priče, kratki dokumentarci o novopazarskom muzičkom sastavu “Gospođo, bate”, amaterskoj pozorišnoj trupi “Joj, evo ih ovi”, dirljiv dokumentarac o šatkarima i njihovoj ljubavi prema autohtonoj vrsti novopazarske patke i video prezentacija arhitektonskih rešenja za budućnost kao i to kakav je bio urbanistički projekat centra grada iz 1968. godine.

Programski direktor Filtera, Džemil Ličina istakao je na konferenciji za novinare da je festival tako nazvan jer je u vreme prezasićenosti socijalnog i kulturnog prostora raznim sadržajima neophodno njegovo filtriranje.

Prvi festival ovog tipa koji se organizuje na području Novog Pazara finansijski su podržali grad Novi Pazar sa 300.000 i ambasada Švajcarske u Srbiji sa 600.000 dinara.

Na kraju Filtera biće održani nastupi benda ZAA iz Kruševca, Ramba Amadeusa, kao i domaćeg sastava Gospođo, bate!

Organizatori Festivala Filter su udruženje građana REPER i neformalna grupa građana FILTER.