Fondacija Divac podržala četiri samohrane majke iz Užica

30. Mart 2016
Fondacija Divac podržala četiri samohrane majke iz Užica

Četiri samohrane majke iz Užica pokrenule su, odnosno unapredile sopstevni biznis zahvaljući sredstvima u iznosu od 180 000 dinara koja su dobile na konkursu Fondacije Ana i Vlade Divac. Konkurs Fondacije partnerski je sproveden uz podršku grada Užica, a za iznos koji su dobile privrednice, sredstva su ravnomerno izdvojili Fondacija i grad.

Fondacija Ana i Vlade Divac nekoliko godina unazad finansiraju projekte samohranih roditelja u Srbiji, a ovo je prvi put u Užicu. Konkurs je bio raspisan krajem prošle godine, a stiglo je svega šest prijava, od kojih je komisija odabrala četiri najbolje poslovne ideje.

Samohranoj majci, 22-dvogodišnjeg sina i 13- godišnje kćerke, Sanji Borović, koja je pre devet godina otvorila frizerski salon, pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac, došla je u pravo vreme. Od dobijenih sredstava, koja su bila isključivo u opremi i repromaterijalu, uspela sam da obnovim stolice za rad i nabavim novu liniju frizerske kozmetike, kaže ona, i dodaje da sada očekuje i povećan obim posla.

Pomoć je stigla i Vesni Ćosović, koja je uz dobila sredstva za osnivanje  Udruženja obolelih od osteoporoze. Preostala dva granta pripala su Jeleni Cvrkotić koja se bavi proizvodnjom maline i Nadi Petrović za proširenje već postojećeg malinjaka.

Konkurs će biti i ove godine, jer želimo da ohrabrimo samohrane roditelje kojima na ovaj način pomažemo da preuzmu inicijativu kako bi sebi i deci omogućili bolje uslove života, istakla je Ivona Gvozdenović, predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac.

Grad Užice i dalje će podržavati samohrane roditelje kroz saradnju sa ovom fondacijom, ali i u partnerstvu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Branko Gavrilović, član gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, podsetio je da su grad i Fondacija Divac u 2015. godini realizovali i projekte omladinskih fondova Fondacije Divac. Za tekuću godinu najavljuje intenzivniju saradnju Fondacije i grada na projektima u oblasti poljoprivrede, konkretnije razvoja kozarstva.

Inače, Fondacija Divac u ovoj godini uključiće osam opština u projekte zapošljavanja mladih kroz poljoprivredu, jer iskustvo iz prethodnih godina pokazalo im se kao uspešno.