Fondacija “Novak Đoković” u saradnji sa gradom otvorila Centar za roditelje u Užicu

Autor: uzice.rs
24. Oktobar 2021
Fondacija “Novak Đoković” u saradnji sa gradom otvorila Centar za roditelje u Užicu

Užice je peti grad u Srbiji od ukupno 15 u kojima je otvoren Centar za roditelje, a u okviru programa “Podrška, ne perfekcija” koji zajednički realizuju Fondacija Novak Đoković i fondacija The Human Safety Net, Đenerali osiguranja. Centar za roditelje otvoren je u vrtiću “Zeka” i namenjen je svim roditeljima dece do šest godina starosti sa područja grada, koji će ovde imati mogućnost da razmene iskustva, prošire svoja znanja i stvore mrežu podrške.

Posle svečanog otvaranja Marko Kovačević Programski menadžer fondacije Novak Đoković, istako je da je program “Podrška, ne perfekcija” nastao sa željom da se roditeljima i starateljima dece predškolskog uzrasta omogući prostor i vreme da unapređuju svoje roditeljske kompetencije, da razvijaju mrežu podrške i generalno razvijaju bolje odnose sa svojom decom.

“Prošlo je hiljadu roditelja kroz program, nakon čega su naši partneri iz Đenerali osiguranja Srbije i njihove globalne inicijative prepoznali značaj ovog programa i priključili nam se u želji da zajedno nastavimo da realizujemo program u više gradova širom zemlje. Užice je jedan od 15 centara koji će biti otvoreni do polovine naredne godine, 10 centara u ovoj i 5 u narednoj godini. Radujemo se da što veći broj roditelja ima priliku da u ovim prostorijama u prijatnoj atmosferi na kreativan i otvoren način deli svoja iskustva, razmenjuje nova znanja i da na kraju dana pomogne svojoj deci da imaju što srećnije i zadovoljnije detinjstvo i da odrastaju u zdrave i prave ljude”.

Siniša Vujović, prestavnik Đenerali osiguranja kaže da njihova globalna inicijativa već tri godine podržava Fondaciju Novak Đoković i ovaj program.

“Dodatna sredstva koja su već obezbeđena će omogućiti da otvorimo 15 centara u 15 gradova širom Srbije. Naš cilj je, pored pružanja stručne pomoći, da obezbedimo i mesto gde će roditelji moći da razmene svoja iskustva i izazove u svakodnevnom životu. Verujemo da ćemo kroz edukaciju i osnaživanje roditelja i staratelja deci obezbediti, sigurnije, srećnije odrastanje i veće šanse za budućnost”.

“Grad je prepoznao i podržao i finansijski ovaj projekat, jer smo prepoznali njegov značaj. Zahvaljujemo se fondaciji Novak Đoković i njenim partnerima, i nadamo se da će Centar za roditelje funkcionisati veoma uspešno i nakon 2023. po završetku realizacije projekta”, istakao je Ratko Trmčić član Gradskog veća.

Veselinka Jovanović direktorka Predškolske ustanove Užice dodaje da će svi roditelji i posle završetka projekta koji finansira Fondacija “Novak Đoković” u naredne tri godine, imati mogućnost da se okupljaju na ovom mestu.

“Do 2028. godine će naša ustanova pružati podršku roditeljima kroz različite vidove podrške, roditelji će moći da se okupljaju i stiču nova saznanja, razmenjuju iskustva, naša podrška će biti kroz trenera radionica koji će voditi radionice i roditelji će na taj način sticati nova saznanja”.

Program se sastoji od 10 dvosatnih radionica, koje se održavaju tokom 10 sedmica za male grupe od po 15 roditelja/staratelja. Radionice vode stručni facilitatori iz lokalne zajednice, međutim najviše znanja i najbolji saveti očekuju se od samih roditelja/staratelja.