Garantovana cena i otkup kornišona

06. Mart 2018
Garantovana cena i otkup kornišona

Nemačka firma Kuhne koja je pre četiri godine počela otkup kornišona u Kozarskoj Dubici, a prošle u Sremskoj Mitrovici, po drugi put u kratkom roku predstavila se i zainteresovanim proizvođačima sa područja Užica. Istaknuto je da je početno ulaganje 750 evra na deset ari zasada (proizvođač u obavezi da obezbedi stubove) za koji se procenjuje prinos od 6,5 tona.

Kosta

Predstavnici porodične kompanije Carl Kuehne čija tradicija je duga 300 godina i koji su istakli lidersku poziciju na Nemačkom tržištu u uzgoju kornišona, garantuju otkupnu cenu od 0,65 evro centa za prvu, 0,25 za drugu  i 0.075 evro centa za treću klasu ubranih kornišona.

Rasađivanje kreće polovinom aprila u Sremskoj Mitrovici, a u Zlatiborskom okrugu krajem maja, istakao je Kosta Đurovic, poljoprivredni inženjer, dodajući da nakon rasađivanja treba da prođe mesec dana za ubiranje prvih kornišona.

Berba traje od dva do dva i po meseca, a najbolji prinosi postižu se na parcelama koje se nalaze do 400 metara nadmorske visine, kaže Đurović. Procena prinosa na deset ari je 6,5 tona, moguće  i 7-8 tona, a zarada se kreće od 2 000 do 2 400 evra.

Andrija Radulović iz Poljoprivredno strucne službe Užice je naglasio važnost hemijske analize zemljišta, radi optimalnog đubrenja prema potrebama gajenja kornišona.

Sanja Janković, Gradska većnica za poljoprivredu je zadovoljna odzivom poljoprivrednika i ocekuje da ce do 1. aprila biti prijavljen dovoljan broj proizvodjaca na podrucju grada na osnovu cega bi bilo formirano otkupno mesto u Uzicu.

Inače, Nemačka kompanija je spremna da finansira maksimalno do 70 000 dinara (sa PDV-om) za površinu do 10 ari za šta jepotrebno oko 2 800 sadnica.