Gašenje požara na deponiji “Duboko” nastavljeno i danas

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
10. Maj 2024
Gašenje požara na deponiji “Duboko” nastavljeno i danas

Gašenje deponije „Duboko“ koja je danima zahvaćena požarom i dalje traje. Od ukupne površine 7,5 hektara, u jednom trenutku je gorelo četiri. Zvaničnici kažu da je to sada manje, ali se o površini ne može govoriti, jer je požar u dubini, pa dim kulja na sve strane. Kada će požar biti ugašen niko ne može ni da pretpostavi. Ono što se sa sigurnošću može reći je da se radi o nezapamćenoj ekološkoj katastrofi na teritoriji Zapadne Srbije.

Požar gase vatrogasnospasilačke jedinice Užica, Ivanjice, Brodareva, Kragujevca i Kraljeva, kao i zaposleni JKP „Duboko“. Od juče su na terenu i dva helikoptera MUP- Srbije. Da se gašenje požara nastavlja jučerašnjim intenzitetom, za Nova.rs potvrdio je načelnik Uprave za vanredne situacije Užice Zoran Militarov.

„Sva mehanizacija i ljudstvo je angažovano uključujući i helikoptere. Danas je započeto gašenje i novim tehnologijama o kojima nisam stručan da govorim, ali mislim da se radi o peni i algama. Dovoljno je i ljudstva i mehanizacije, radi se na okruživanju požara. Otvorenog plamena nema, ali kroz zemlju sve isparava jer požar nije na površini već u dubini“, kaže za Nova.rs Militarov

On kaže da sve što se dešava, kao što je otvaranje novih žarišta je očekivano. „Tako je kod deponija, ugasi se površinski sloj, ali to ne znači gašenje duboko u telu deponije. Dešava se da kada bager podigne sloj, da bukne plamen ali i to je normalno i nije neuobičajeno. Posipanje zemljom se i dalje vrši i dalje jer se deponija tako gasi. Takav požar mora da se tako gasi, ne može da se gasi vodom. Postoje tehnologije amonijakom koje mi u Srbiji nemamo“, pojašnjava Militarov.

Prvi požar na deponiji „Duboko“ dogodio se 16.marta kada je pet dana ugašen. Ponovo je buknulo pre sedam dana ali ovog puta dosta ozbiljnije, praćeno dubinskim eksplozijama i ogromnom zahvaćenom površinom. Dim se širi na sve strane, zavisno od vetra, a najviše ka Sevojnu i Lužničkoj dolini.

Korišćene fotografije—-Slavica Panić-Nova.rs