Gimnazijalci izložbom za Markovo lečenje

03. Jun 2016
Gimnazijalci izložbom za Markovo lečenje

Učenice Užičke Gimnazije organizuju humanitarnu izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola koja će od 9. do 15. juna biti u Gradskom kulturnom centru. Prilog koji se bude prikupio u kutije postavljene u GKC-u i u Gimnaziji do kraja školske godine (24. juna) biće ustupljen porodici Vujović za lečenje 4-ro godišnjeg Marka.

Andrijana Jokić i Dunja Jelisavčić predložile su direktoru školu ideju za organizaciju izložbe koju je prihvatio, a podržala Kancelarija za mlade. Na izložbi će moći da se vide crteži i vajarski radovi učenika Umetničke škole, istakla je Andrijana Jokić. Već su stigli radovi prvaka iz škole Dušan Jerković, a do 8. juna očekujemo da stignu i radovi učenika iz drugih škola, kaže Dunja Jelisavčić.

Iako je Marko rođen sa najvećom ocenom komplikacije sa srcem su nastale nakon bronhitisa koji je dobio krajem decembra 2012. godine. Od februara 2013. dijagnostikovana mu, teška forma bolesti srca praćena enormnim uvećanjem leve komore i krajnjim stepenom srčanog popuštanja. Prognoze su bile loše, a prvih godinu dana dosta je boravio u bolnicama, jer petočlana porodicama u kojoj samo ja radim u nadnici, nije imala sredstava za kućno doziranje lekova i korekciju ishrane, istakao je Markov otac, Perica. U decembru 2013. godine pokrenuo je inicijativu za prikupljanje novčane pomoći za Markovo lečenje i od tada su organizovani koncerti u Arilju, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Priboju, Kosjeriću, Užicu i Čajetini.

Zbog udaljenosti i velikih troškova puta iz Arilja smo se preselili u Užice gde petočlana porodica živi kao podstanari. Doselili smo se u Užice iz Arilja, jer kad mu se sloši iz Doma zdravlja su ih upućivali za Užice. Dok ja dođem iz njive u kojoj radim, a nemam sopstveni prevoz i organizujem se kako da ga dovezemo u Užice gubilo se dragoceno vreme pa i nervi. Od kada smo u Užicu i kad mu se sloši supruga može taksijem sa njim do lekar, navodi otac Perica.

Precizno vođenim računima Markovo lečenje do sada nas je koštalo 17 000 evra, a jedini siguran lek je transplatacija srca koja se radi u Beču.

Dijagnoza koju ima Marko ima još 7-8 dece u Srbiji, a dvoje dece već je transplatirano. Korekcija ishrane podrazumeva neprskane i sveže voće i povrće i sveže spremljene obroke. Marko ne sme da koristi ni javni prevoz niti da boravi u velikim grupama, zbog mogućnosti da dodatno dobijeni neki virus, tvrdi njegov otac.

Na AKH klinici u Beču godišnje se uradi od 45 do 50 transplatacija srca i to je jedna od najznačajnijih evropskih klinika u ovoj oblasti.Poslenja osoba iz Srbije kojoj je u Beču urađena tranplatacija je mala Ljubica Adamić.

Sredstva za lečenje Marka Vujovića mogu se uplatiti na

dinarski račun 205900101817682218

devizni račun RS35-160-5730200654982-23