Grad donirao vozilo za potrebe Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Autor: uzice.rs
05. Decembar 2023
Grad donirao vozilo za potrebe Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Uz čestitke povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom svim užičkim Udruženjima i njihovim članovima, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević poručila je da će gradsko rukovodstvo nastaviti sa svim aktivnostima vezanim za unapređenje njihovog položaja, sve do ostvarenja cilja, a to je Užice bez barijera i grad u kome svi imaju jednake šanse.

Bojana Drašković iz Sevojna jedna je od korisnica Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Ona svakodnevno dolazi u dnevni boravak na radionice i druženja sa vršnjacima, a tu je trenutno još desetoro dece koja povremeno ili svakodnevno koriste ovu uslugu Gradskog centra za usluge socijalne zaštite. Svima njima od danas će biti mnogo lakše, jer je zahvaljujući sredstvima izdvojenim iz budžeta grada u iznosu od 7, 8 miliona dinara nabavljeno novo vozilo za njihov prevoz.

“Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležavamo svake godine sa namerom da ih podržimo i pokažemo da su nam jednako važni kao i svi ostali sugrađani i da samo kada smo svi zajedno, možemo računati na uspeh i dalji razvoj.

Mi kao grad mnogo radimo svakog dana na unapređenju njihovog položaja i povećanju pristupačnosti. Ovim vozilom 11-oro dece svakodnevno će dolaziti do Dnevnog boravka. U planu je nabavka još jednog putničkog vozila, čime će se umnogome olakšati funkcionisanje našeg gradskog centra koji pruža devet usluga korisnicima”, istakla je gradonačelnica.

Ona je podsetila i da je grad nedavno nagrađen za unapređenje pristupačnosti u vozilima javnog prevoza, ali i da je uz podršku Evropske unije i Stalne konferencije gradova i opština omogućeno pokretanje nove usluge Dnevnog boravka za odrasle sa smetnjama u razvoju, čija se realizacija očekuje tokom naredne godine.

“Naravno, nastavljamo sa svim aktivnostima u skladu sa usvojenim planovima, strateškim dokumentima i na prvom mestu, na osnovu iskazanih potreba Udruženja osoba sa invaliditetom da stvaramo grad bez barijera i društvo u kome svi imaju jednake šanse za razvoj i ostvarivanje svojih ciljeva”, poručila je gradonačelnica.

Izrazivši zadovoljstvo izuzetnom saradnjom sa svim gradskim udruženjima osoba sa invaliditetom, Slobodan Grbić član Gradskog veća, naglasio je da se dosta radilo u prethodnom periodu na unapređenju uslova za njihov kvalitetniji život i da će se u skladu sa njihovim inicijativama i mogućnostima grada nastaviti sa rešavanjem preostalih problema.

Usluge Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju koje pruža Gradski centar za usluge socijalne zaštite koristi 11-oro dece, kojima je potreban prevoz i ovo novo vozilo u potpunosti je prilagođeno njihovim potrebama.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs