Građevinski otpad na deponiju- ne u i pored kontejnera

07. Oktobar 2021
Građevinski otpad na deponiju- ne u i pored kontejnera

JKP “Bioktoš” obaveštava građane da sve vrste građevinskog otpada mogu odlagati na deponiju “Sarića Osoje”, radnim danima od 9 do 16 časova, subotom od 09 do 13 časova.

Vrste otpada koji se mogu odlagati su građevinski šut i zemlja. Apeluje se na građane da građevinski otpad ne ubacuju u kontejnere niti da ga ostavljaju pored kontejnera.

Treba istaći da je građevinska industrija, kao jedna od vodećih u pogledu potrošnje sirovina, vremenom postala i sve veći izvor zagađenja zbog ogromnih količina građevinskog otpada. U Srbiji još nije rešeno pitanje građevinskog otpada, ali u EU i u drugim razvijenim zemljama, kao što je Japan, odavno građevinski otpad posmatraju kao značajnu sirovinu u održivom razvoju i zelenoj gradnji. U Holandiji i Danskoj, na prime se reciklira do 90 odsto ukupnog građevinskog otpada.

Inače, procenjuje se da se u našoj zemlji godišnje generiše između milion i milion i po kubnih metara građevinskog otpada, dok je procenat reciklaže građevinskog otpada zanemarljiv. ada su u pitanju vrste najzastupljeniji građevinski otpad beton, asfalt, drvo, opeka, crep, keramika, čelik, aluminijum, gvožđe, bakar, gips i staklo, može da se reciklira, ima svoju tržišnu vrednost i mnogo mogućnosti za primenu. 

Zato je važno da nadležne institucije stvore preduslove za reciklažu ovog otpada izmenama zakonskog okvira.

Osim toga što bi regulisanim tokovima reciklaže bila smanjena šansa za nastajanjem divljih deponija, koje štetno utiču na životnu sredinu, smanjili bi se troškovi u građevinarstvu, kao i eksploatacija sirovina i zagađivanje vazduha proizvodnjom novih materijala.