Gran pri “U mojim patikama- Ivana Španović”

02. Jul 2017
Gran pri “U mojim patikama- Ivana Španović”

Žiri 6. Međunarodnog Festivala sportskog filma “Zlatibor 2017” koji je održan od 29. juna do 2. jula  u sastavu Arzu Memedova, filmska rediteljka iz Azerbejdžana, Vanja Dermendžijeva, osvajačica srebrne olimpijske medalje u košarci i televizijska urednica iz Bugarske i Aleksandar Avramović, novinar i filmski radnik iz Beograda, GRAND PRIX  za najbolji film festivala dodelili su filmu: „U mojim patikama – Ivana Španović“ u produkciji Radio-televizije Srbije i „Videostroja“ iz Beograda (Srbija). Autori pobedničkog filma su: Dušan Bulić, Miloš Ratković, Đorđe Jovanović i Aleksandar Stojanović.

ivana-spanovic-peking-kvalifikacije-oboren-nacionalni-rekord

Ovaj film je pravo osveženje u filmskoj dokumentaristici, jer se inovativnim rešenjima, među kojima se ističe izostavljanje klasične naracije i, umesto toga, uvođenje sagovornika kao sparing-partnera velike šampionke, ovaj dokumentarac čini totalno sportskim. Sjajna fotografija i precizna režija su bogatom i vrcavom  scenariju dali sjajno odelo, te smo dobili film koji ima visoke komunikativne vrednosti na bilo kom delu zemljine kugle, stoji u obrazloženju tročlanog žirija.

aca informacija

 

 

Ivana Španović i Aleksandar Stojanović su, osim potvrđivanja vrhunskih kvaliteta sportiste i novinara, pokazali da imaju i glumačkog talenta, a Stojanović je ostvario i sportski učinak za poštovanje, navodi žiri.

Žiri je jednoglasno doneo odluku da  se Specijalna nagrada za filmski portret sportiste dodeli Nebojši Radosavljeviću, autoru i producentu filma „ŠAMPION“ .

Junak filma Nebojša Denić je evropski prvak u kik-boksu u velter kategoriji. Ovu titulu je osvojio po principu: „sam svoj majstor“. Radi odgovoran posao, trenira nove nade u ovom sportu, koji ga obožavaju i tako se sprema za osvajanje titule svetskog prvaka.  U obrazloženju žirija stoji da je autor jasnim dokumentarnim fimskim jezikom ispričao priču o snazi volje i čistoti sportskog bića u društvu koje ne prepoznaje vrhunske  vrednosti.

Na istom festival Nagrada za najbolju fotografiju dodeljuje se Sergeju Mirošničenku  iz Rusije za film: „Krugovi sveta“ . Žiri je naveo da je ovaj veliki dokumentarista, u monumentalnom tročasovnom ostvarenju o Olimpijskim igrama u Sočiju, pokazao skoro sve estetske i tehničke mogućnosti savremenog filma.

festival-sportski-film15-1Nagradu za igrani film „Mesi iz Bagdada“, sa Zlatibora će poneti reditelja Sahira Omara Kalife iz Iraka, koji je u kratkometražnom filmu, uverljivo pokazao svu tragediju iračkog i svih drugih ratova.

Mali Mesi, dečak-stradalnik bezumnog rata, veliki zaljubljenik u fudbalsku igru i čuvenog fudbalera, golman  bez leve noge, ostaje i bez oca zbog fudbala. Brižni roditelj je izgubio život u pucnjavi na ulici Bagdada, noseći pokvareni televizor kod majstora, da bi njegov sin mogao da gleda prenos iz Barselone. Autor filma je, u duboko emotivnom narativu, sport uzdigao do jedine radosti nedužne mladosti Iraka.

Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dodeljuje se ostvarenju  „San o krugovima“, čiji je reditelj i producent Zoran Pavljašević iz Bosne i Hercegovine. Film je urađen u produkciji „Star-arta“ i Akademije dramskih umetnosti u Tuzli. (PROJEKCIJA INSERTA IZ filma „SAN O KRUGOVIMA “) Akteri ovog filma, sedamnaest učesnika olimpijskih igara iz tuzlanskog kraja, posle mnogih godina i decenija od izgaranja na sportskim borilištima, ostavljaju u amanet svim budućim sportistima veličanstvenu poruku ljubavi i prijateljstva. Snaga pojedinih iskaza, koje autor nenametljivo ugrađuje u uzbudljivu priču o trajanju i nestanku parčeta istorije na ovim, balkanskim prostorima, ubrzava puls gledaoca i zaiskri poneku suzu.

Žiri posebno pohvaljuje autora filma za doprinos kulturi sećanja.

–           Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film dodeljuje se Vladimiru Peroviću za film: „ZAVESLAJI“  u produkciji Radio-televizije Vojvodine (Srbija).

Perovićevo ostvarenje može biti obrazac za ovaj žanr. Autor je, za 13 minuta, ispričao priču o ličnoj tragediji devetnaestogodišnjeg mladića, koji je ostao bez desne noge  i njegovom uzdizanju do kandidature za učešće na Olimpijskim igrama u kajaku. U ovom slučaju reč je o čeličnoj volji i pobedi uz pomoć sporta.

–           Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film pripada filmu: „LOBANOVSKI ZAUVEK“ (Ukrajina).

Reditelj Anton Azarov je, u najboljem dokumentarističkom maniru, načinio filmski ep o legendarnom fudbaleru  i terneru zbog koga je Ukrajina i danas jedna od najfudbalskijih zemalja na svetu.

Autor je, na briljantan način, pokazao sve moći filmskog kazivanja i dosegao uzbudljivost i dinamiku fudbalske igre.

–           Nagrada za najbolju režiju „Dinko Tucaković“ dodeljuje se Volfangu Fašingu, autoru – i  JUNAKU  filma „RUSIJA – OD OBALE DO OBALE“ (Austrija).

Austrijanac Fašing je sportski i filmski junak biblijskih razmera. Postavio je svetski rekord u biciklizmu jer je savladao maršrutu od 10 hiljada kilometara, vozeći skoro pet stotina kilometara na dan kroz prostranstva Rusije, od Vladivostoka do Sankt Peterburga. Njegovi snimatelji su sačuvali od zaborava nestvarne ruske predele i burne događaje tokom ove avanture nad avanturama, a on ih je uobličio u film koji se gleda bez daha.

–           Nagrada za najbolji film o sportskoj legendi  dodeljuje se Sabahudinu Topalbećireviću – Bahu za film „Džajić“ (Bosna i Hercegovina).

Autor je uspešno savladao skoro sve zamke filmskog hvatanja u koštac sa junakom o kome se sve zna i koji uživa veliku ljubav i poštovanje miliona ljudi svih uzrasta i širom Evrope i sveta. Hrabro je začeprkao i po „drugoj strani medalje“ i doneo autentičnu bolnu priču o stradanju velikog asa u kovitlacu interesa vinovnika novokomponovanog društva.

–           Specijalna nagrada za produkciju dokumentarnog filma pripada Al Džaziri Balkans iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

Žiri je odlučio da posebnim prizanjem istakne i dragocen doprinos u negovanju dokumentarnog filma, koji istrajno daje producent ovog filma, u nadi da će nastaviti ovaj plemeniti posao na balkanskim prostorima.