“Hilandar- neočekivano putovanje” u Užicu

04. Januar 2017
“Hilandar- neočekivano putovanje” u Užicu

Izložba umetničkih fotografija „Hilandar- neočekivano putovanje“ autora Sretena Vukovića povodom velikog hrišćanskog praznika Božića. Izložba na kojoj će publici biti prikazano 40 fotografija nestandarnih dimenzija biće otvorena od 5. do 19. januara u Holu Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Sreten Vuković bavi se videom, animacijom, fotografijom, grafičkim i web dizajnom. Od osnivanja Televizije Požega radio je u toj kući, a sarađivao i sa više televizijskih i producentskih kuća u zemlji i inostranstvu.

Na neočekivanom dvodnevnom pokloničkom putovanju na Hilandar, nastale su fotografije koje autor izlaže od jula 2015. godine kada je u Arilju u dvorištu porodice Brkić organizovana samostalna izložba. Nakon toga izložbu su videli ljubitelji umetničke fotografije u Požegi, Sremčici, Čajetini i Sevojnu.

Na Hilandaru sam boravio tokom decembra meseca 2012. godine, pa sam usled nedostatka svetlosti fotografije morao da oplemenim bojama, kaže autor i dodaje da je krajnji rezultat podsetio na atmosferu iz filma „Hobit- neočekivano putovanje“. Zbog toga , ali i neočekivanosti puta, ova izložba i dobila naziv.

Originalnu muziku je napisala i otpevala Jelena Dobrić, nekašnja članica „Renesansa“ pa je tema iz filma Hobit obrađena u stilu vizantijskog pojanja ,što takođe povezuje ove dve teme.

Hilandar definitivno jeste umetnički inspirativan kaže on verujući da će biti u prilici da dopunim kolekciju fotografija. Postojala je ideja za koju smo dobili i blagoslov od Igumana da sedam do 15 dana boravimo na Hilandaru i napravimo serijal emisija iz drugačijeg ugla nego što je ova srpska svetinja do sada prikazana. Problem je što vremenski nikako ne uspevamo da se uskladimo Predrag Stojković, dopisnik RTS-a, Dejan Petrović, reditelj iz Požege i ja, ali ne gubim nadu da ćemo realizovati ideju.

Sa Hilandarom se ne može uporediti nijedno mesto na svetu” govorio je Sveti Sava, a to potvrđuje i Ljuban Petrović, sveštenik užičke crkve. On dodaje da svako ko je kročio na Hilandar, video prirodu i lepotu i osetio Božije prisustvo, svestan je reči Svetog Save.

On je podsetio da su manastir Hilandar 1198. godine dobili Sveti Sava i Sveti Simeon, gde su podigli crkvu Vavedenija Presvete Bogorodice. Na manastiru Hilandar pečat su ostavili kako Nemanjići , tako i drugi vladari, ali i narod koji je tamo odlazio, i drugi koji su ga poštovali iz daljine. Petrović ističe da ćemo kao narod koji ima dugu istoriju trajati onoliko koliko svoje korene budemo poštovali, a u svemu tome manastir Hilandar ima posebno mesto.

Jelena Vasović, direktorka Gradskog kulturnog centra istakla je da se izložba organizuje u susret Božiću a u skladu sa programomskim opredeljenjem rada ove ustanove.

Ona je dodala da izložba „Hilandar-neočekivano putovanje”, pruža mogućnost duhovnog uzdizanja na dvostrukom nivou. Prvi je umetnički, a drugi duhovni nivo. Sreten Vuković je pvom fotografijama dokazao da je umetnički majstor svog zanata kako po broju prostora u kojima je izlagao tako i po odzivu posetilaca koji su videli dela. Hilandar je za srpski narod najdragocenija svetinja verske opredeljenosti i simbol trajanja i snage naše vere, i s te strane, u susret Božiću imamo mogućnost da se još jednom učvrstimo u njoj, poručila je Vasovićeva.

Otvaranje izložbe „Hilandar- neočekivano putovanje“ zakazano je za četvrtak, 5. januar u 19 časova.