“Hvala Vam što ste mi spasli život”

14. Jun 2018
“Hvala Vam što ste mi spasli život”

Sa područja Zlatiborskog okruga služba transfuzije OB godišnje uzme blizu 7 000 jedinica krvi, istaknuto je na Svetski dan davalaca krvi 14.jun,  koji se ove godine obeležen pod sloganom “Hvala Vam što ste mi spasli život” kao zahvalnost davaocima koji svakodnevno spašavaju druge. 

Vera

Vera Nikolić je dala krv 34 puta i kaže da neće ostati na tom broju. Poručuje da sve zdrave osobe treba da daju krv i da će se osećati mnogo lepše. Krv sam počela da dajem nakon  porođaja, jer je meni tada bila neophodna, ali je nisam dobila zbog malog broja davaoca.

Zbog bolesti više nisam u mogućnosti da dajem krv, ali ako ozdravim sigurno ću nastaviti sa onim što sam učinio 30 puta do sada, ističe Marko Žeravčić, podsećaju ći se da je prvi put najdragoceniju tečnost dao u Gimnaziji. Odeljenje IV-D u kome sam učio bilo je većinski muško, a od nas 20 i nešto muškaraca, 15 je dalo krv na akciji za koju je urađena dobra kampanja. Kasnije sam nastavio sa davalaštvom u Vojsci, a nakon toga po pozivu jer imam AB krvnu grupu koja je malo ređa. Apelujem ne sve koji mogu da 10-tak minuta vremena posvete onima kojima se spašava život.

davaoci

Mi smo do sada obezbeđivali dovoljan broj  jedinica krvi, nadamo se da ćemo tako biti i ubuduće, istakla je dr Marija Perišić Božić.

Zakon koji je na snazi predviđa u svakoj bolnici banku krvi, koja podrazumeva da će bolnica iz Užica trebovati određene količine krvi prema procenama ovlašćenih transfuzioloških ustanova koje se bave prikupljanjem, procesuiranjem o distribuiranjem jedinica krvi koje rade sa dobrovoljnim davaocima.

Verujemo da će se ispuniti obećanje reosrnog ministra koji je pre nekoliko dana boravio u Užicu, i najavio da možemo da očekujemo i veće količine krvi nego što ih sada imamo.

Boris i Vidoje

Povodom stupanja na snagu zakona o gašenju Transfuziološke službe u Užicu, Vidoje Drndarević, član Gradskog veća za socijalnu politiku je za sledeću sredu najavio sastanak u Gradskoj kući sa dobrovoljnim davaocima, predstavnicima bolnice i transfuziološke službe, na kome bi trebalo da se razjasne pojedina pitanja kako će ova služba funkcionisati u budućnosti.

Inače, Svetski dan davalaca krvi  obeležava se svakog 14. juna — na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.