Imamo preduslove da pobedimo i korona krizu

27. Oktobar 2020
Imamo preduslove da pobedimo i korona krizu

Jubilarnih 45 godina od početka rada i 18 godina od privatizacije, za razliku od prethodnih ove godine je u „Impol Seval Valjaonica aluminijuma“ obeležen uz primenu svih mera zaštite usled pandemije korona virusa. Nije bilo tradicionalnog okupljanja penzionera i gostiju, a izostalo je i prisustvo predstavnika „Impola“ iz Slovenske Bistrice, većinskog vlasnika fabrike u Sevojnu .

Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“ je rekao da tradiciju obeležavanja Dana preduzeća neće prekinuti korona očekujući da će naredne godine 27. oktobar biti obeležen u punoj Sali Radničkog doma.

On je istakao da je kao i za druge kompanije u Srbiji i svetu i za “Impol” ovo godina izazova naročito u trećem kvartalu kada je došlo do pada narudžbina što su i predvideli na početku epidemije.

Pad prodaje se najviše osetio u avgustu i septembru, oktobar pokazuje znake oporavka ali pad narudžbi za prvih devet meseci tekuće godine na nivou od 15 odsto, istakao je Tešić.

 


Navikli smo da radimo u kriznim vremenima iz kojih smo izlazili kao pobednici. Imamo preduslove da i ovaj put pobedimo, jer godinama unazad beležimo pozitivno poslovanje, likvidnost i ugled. Zato verujemo da ćemo period lošijeg poslovanja preživeti ukoliko epidemiološka kriza ne potraje predugo. Ali ukoliko potraje, onda se kao i drugi moramo prilagođavati i tražiti načine kako da funkcionišemo i živimo sa koronom, rekao je Tešić.


On je dodao da je u „Impol Sevalu“u hladno valjanom programu za prvih devet meseci ostvarena proizvodnja od 30 032 tone što je za 14,4 odsto manje od planirane, ali je i za 18 procenata manje od ostvarene proizvodnje u istom periodu prošle godine. Za dalju preradu u „Impolu“ u Slovenskoj Bistrici proizvedeno je 3 399 tona. U bojenom programu, nivo ostvarene proizvodnje je 7 832 tone što je za 4,6 posto veći u odnosu na isti period prošle godine. Ostvarena vrednost izvoza u periodu januar- septembar dostigla je iznos od oko 75,8 miliona evra.

Strategijom razvoja koja je postavljena za period 2017-2025. u „Impol Sevalu“ planirana su nova ulaganja i investicije u vrednosti od oko 60 miliona evra koja se realizuju u fazama. Prvi deo investicionog ciklusa ukupne vrednosti od oko 30 miliona evra u okviru kojeg je u modernizaciju i rekonstrukciju valjačkog stana V2 uloženo oko 22 miliona evra, završen je u oktobru.  U peć za zagrevanje blokova oko 5,3 i u frez mašinu, testeru kao i u modernizaciju peći za topljenje oko 2,7 miliona evra.

U toku je testiranje i optimizacija ovih investicionih ulaganja, a uz nastojanje da se što pre uđe u normalan režim rada ove opreme što će omogućiti proizvodnju traka izuzetnog kvaliteta do 11 tona težine kao i proizvodnju proizvoda koji su zahtevniji i to pre svega na liniji za bojenje. Plan je da tople probe na valjačkom stanu traju oko mesec dana.

Tešić je najavio da je u toku izrada nove Strategije razvoja za period 2021-2026. godine kojom se predviđa oko 40 miliona novih ulaganja od kojih su najvažnija u hladno valjački stan, livnički kapaciteti i ađustažne mašine.