“Informisani lakše dišemo” za odgovornije ponašanje građana

23. Oktobar 2017
“Informisani lakše dišemo” za odgovornije ponašanje građana

Iako u Užicu ima 38 registrovanih udruženja koja u svojim statutima među ciljevima osnivanja imaju upisano i zaštitu životne sredine, na gradski konkurs iz ove oblasti koji je bio raspisan od 29. septembra do 9. oktobra stigla je samo jedna prijava.

Zagrebacka dimnjak

Projekat „Informisani lakše dišemo“, Udruženja „RAZVOJ UE“ koje je osnivač portala www.užičkarepublikapress.rs, čija realizacija će biti do 15. decembra tekuće godine, finansiraće se sa 123 270 dinara.

Kroz ukupno devet tekstova na pomenutom portalu sagledaće se trenutna situacija i kroz razgovore sa nadležnim institucijama, inspekcijama i ankete sa građanima doći će se do saznanja o svesnosti individualnog doprinosa pojedinaca na zagađenje vazduha.

Čitaoci će kroz serijal tekstova biti upoznati i sa dodatnim merama koje mogu da utiču na smanjenje zagađenja vazduha kao i sa primerima dobre prakse sugrađana.

Jedan tekst upoznaće građane Užica sa problematikom i načinima rešavanja zagađenja vazduha u zemljama u regionu.

Iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za sprovođenje projekata udruženja građana za 2017. godinu opredeljeno je 300 000 dinara.

Treba istaći da je ideja za projekat “Informisani lakše dišemo” potekla je od činjenice da upravo mediji imaju suštinsku ulogu u buđenju ekološke svesti, ali i savesti ljudi prema svim segmentima životne sredine.

Sredstva javnog informisanja naročito na lokalnom nivou nedovoljno i retko se bave temama iz oblasti ekologije i uglavnom izveštavaju kada je reč o nekakvom incidentu ili skandalu.

Inače, lokalni mediji osnov su informisanja građana i važni za podizanje ekološke svesti i obrazovanje svojih čitalaca u oblasti zaštite životne sredine, a ekološko novinarstvo nije komercijalno i zahteva puno stalnog učenja, čitanja, praćenja propisa kako bi čitaocima bile prenete proverene činjenice.