Inspirisani Đetinjom

05. Jun 2018
Inspirisani Đetinjom

Užički Zeleni savet, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, uručio nagrade najboljim učesnicima foto i literarnog konkursa. Najbolji radovi slikom i rečju predstavili su lepote Klisure reke Đetinje. Cilj konkursa je spoznaja prirodnog okruženja, njegovih prirodnih lepota i značaj očuvanja prirode.

20180605_100426

Foto konkurs “Moje skriveno mesto u klisuri” bio je nemenjen svima onima koji su u kadru videli lepote užičke reke i njenog kanjona. Sa svojim fotografijama na konkurs se prijavilo svega osam učesnika ali su njihove slike koje su zabeležili svojim fotoaparatom, ispričale priču o lepoti klisure koja bi ispunila stranice čitavog romana.

20180605_101920

Fotografija Marije Stanković, prva je među tri nagrađene na ovom konkursu. Vikend šetnje provodi u prirodi, ljubav prema njoj i fotografiji je ono što je ispunjava. Poslala je fotografiju bez očekivanja a bila je najbolja.

Mina Janković, učenica sedmog razreda OŠ Nada Matić, osvojila je prvu nagradu na literarnom konkursu “Šapnula mi Đetinja tajnu iz Klisure” na koji je pristiglo 49 radova. Kaže da joj trag ljudi koji ostavljaju za sobom u vidu otpadaka kvari lepu sliku prirode i da čak i ona pamti da je nekada lepše i čistije bilo. Kaže da je potrebno samo malo, da svaki pojedinac da svoj doprinos i sve bi lepše izgledalo.

20180605_101541

Autori nagrađenih radova koje je stručni žiri proglasio najboljim nagrađeni su prigodnim poklonima, stručnom literaturom na temu prirode, statuama koje su za ovu priliku izradili učenici Umetničke škole a Ženski  centar im je poklonio cegere kao simbol ekološkog odnosa prema prirodi tokom svakodnevice koja je u ovom vremenu prepuna plastičnih kesa a koje su ozbiljna pretnja čitavom okruženju.

20180605_100941

Svetski dan zaštite životne sredine – 5.jun, obeležava se u celom svetu kroz razne kampanje i aktivnosti kako bi se skrenula pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu za očuvanjem životne sredine.